ERDON Helyi hírek

2012.06.18. 10:09

Anyám örökre szép

Férfias kitartatással évtizedek óta írja verseit, melyekben, elmondja, a körülötte levő világot, hogyan látja. Ezek a versek felgyűlnek, és verses kötetek formájában is eljutnak az olvasóközönséghez.

Férfias kitartatással évtizedek óta írja verseit, melyekben, elmondja, a körülötte levő világot, hogyan látja. Ezek a versek felgyűlnek, és verses kötetek formájában is eljutnak az olvasóközönséghez.

A 10. kötetének bemutatója alkalmából mindenki, aki akarta, meggyőződhetett erről.

László Györgynek kialakult azaz olvasóközönsége, melynek egy része Phoenix Könyvesházban a legújabb kötetének bemutatója alkalmából gyűlt össze. Phoenix Könyvesház az egyedüli többségében magyar könyveket áruló üzlethelység Kolozsvár Főterén. Tulajdonosa vitéz Magyari Eszter, aki időt és fáradságot nem kímélve, igyekszik megtenni mindent a vásárlói számára azért, hogy elvárásaikat kielégítse.

Ez alkalommal is jelezte, nagy esemény lesz nála, ahol bemutatják Kolozsváron is László György: Anyám örökre szép című verseskötetének második, bővített kiadását, amely az Euronet Advertising Kft. nyomdájában készült.

A borítóterve, tördelése, a Phoenix Könyvesházban való bemutatása László Lilla érdeme, aki, mivel a költő egyik leánya, rendkívül jól ismeri azokat a körülményeket, amelyeket édesapja versbe foglalva nekünk, az olvasóknak elmond.

A költő bevallása szerint, melyet főszövegben elmond: Minden édesanyának, anyunak, mamának, nagyinak mamusnak, dédnagymamának, dédinek, azaz minden anyukának szól ez a kötet.

Olvasván a kötetet kiderül, nemcsak az anyának, de mindkét szülőnek szólnak.

László Györgynél talán azért hangsúlyosabban, mélyebb húrokat zengetve, mert tizennégy éves korában édesanyját „csillagos tájra” költöztette a sors. A verseskötet szépsége, mondanivalójának ereje abban a változatos, sokszínű verses formában megfogalmazódott mondanivalóban van, melyet e kötetben, használ. A kifejezés gazdagsága, mely belső kényszertől vezérelve a szülői szeretet utáni vágyat tükrözve az anyát, anyákat keresve, nyilvánul meg.

A kötet négy részre tagolódik: Anyámért jön a tenger, Anyám az évszakokban, Anyu gyertyalángon és Anyám örökre szép. Más és más időszakokban, melyek évtizedeket ölelnek magukba, más és más időben, más hangulattal, más biológiai erővel és más érzékskálával, szól az örök témához az anya- fiú viszonyról. Olyan módon, melyet csak az tud megírni, aki nagyon szeretné, ha lenne, de sajnos tizennégy éves korától neki nincs édesanyja.

Az emberi élet haladtával a vágyak természetesen változnak. Ennek következtében a mondanivaló is változik. Ez az állandó változás versben megfogalmazva adja azt a rendkívül érzékletes, ritmusos versformát, melyben elmondja mindazokat a gondolatait, amiket az ihlet pillanatában megfogalmazott. Akik olvassák vagy esetleg olyan szerencséjük, volt, mint azoknak, akik a könyvbemutató alkalmával, hallhatták a költő előadásában az általa elmondott verseket, rendkívül nagy élményt jelentettek.

A kötet nagy erénye mondanivalóján kívül az Utószó, melyet Lilla lánya írt a verskötethez. Ebben nemcsak a gyermeki ragaszkodás, de az apa iránti tisztelet és szeretet is megnyilvánul. Függetlenül attól, hogy egy bizonyos útmutatót is nyújt a verseskötet olvasóinak.

Befejezésül idézném László György verskötetének címadó versét:

Anyám örökre szép

Hiába múlsz el, idő,

hiába fosztottad ki az arcát,

s fonnyasztottad el a szemérmét,

hiába mentél el mellette,

s hagytad az asztag kévéire,

s onnan a mélybe taszítottad,

hiába vetted el ruháitól,

s adtad nekem hiányát,

hiába fogtad le zöld szemeit,

s nyomtad a rögök alá,

hiába követsz el mindent.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!