ERDON Helyi hírek

2012.05.29. 12:33

Szerződés a vízellátásról

Három Bihar megyei község vízellátását veszi át június elsejétől a Nagyváradi Vízművek Rt. Kedden az érintett helységek polgármesterei és a vízművek igazgatója erre vonatkozó szerződést írt alá.

Három Bihar megyei község vízellátását veszi át június elsejétől a Nagyváradi Vízművek Rt. Kedden az érintett helységek polgármesterei és a vízművek igazgatója erre vonatkozó szerződést írt alá.

 

A három község – Harangmező, Drágcséke, Magyarcséke – vízellátása az uniós SAPARD programon keresztül történt, 2005-ben ért véget, s 3,7 millió euróba került, hangzott el a vízműveknél tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Az érintett települések - Drágcséke, Tasádfő, Harangmező, Almamező, Nyárló, Drágcséke, Tőkefalva - azóta Hájón keresztül, a nagyváradi vízművektől kapják a vizet, s az ehhez kapcsolódó munkálatokat, mint például az egyéni számlázás, vagy a karbantartás, a községek polgármesteri hivatalai vállalták fel.

Előny a lakosoknak

Kérdésünkre, hogy miért csak most veszi át a nagyváradi vállalat ezt a szolgálatot, Ovidiu Gavra vezérigazgató elmondta: öt éven keresztül zajlott a projekt gyakorlatba ültetésének figyelemmel követése, s most vált lehetővé az átvétel. Azt is hozzátette: mindez némi előnyt jelent a lakosoknak, mivel az eddigi 4 lej helyett 3,5 lejt fognak fizetni a víz köbméteréért (ez a vízművek által alkalmazott egységes ár mind Nagyváradon, mind vidéken), a vállalatnak viszont hátrányt jelent, mivel ezentúl az egyéni számlázást is saját alkalmazottaik végzik majd a szóbanforgó településeken. Mindent összevetve csaknem 63 kilométer vízvezetéket, nyolc szivattyúállomást, 1.141 bekötő vezetéket vesz át elsejétől a Vízművek Rt.

Az átvételt követően egyúttal lehetővé válik a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kohéziós pénzalapok megpályázása a települések csatornarendszerének kiépítése céljából. Ovidiu Gavra szerint ezen belül 50 millió lej körüli összeget hívhat le Bihar megye.

A keddi találkozó végén a három község polgármestere, Sabina Fărcuța, Florian Corb és Adrian Petroi, valamint Ovidiu Gavra vezérigazgató aláírta az átvételre vonatkozó szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!