ERDON Helyi hírek

2012.05.20. 15:00

Kampányoló C-vitamin

Ahogy Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálója az egész emberiségnek segített, úgy szeretne segíteni minden váradinak Cseke Attila, a város RMDSZ-es polgármester jelöltje.

Ahogy Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin feltalálója az egész emberiségnek segített, úgy szeretne segíteni minden váradinak Cseke Attila, a város RMDSZ-es polgármester jelöltje.

 

A volt nagyváradi irgalmasrendi kórház előtt tartott vasárnapi rendhagyó sajtótájékoztatóján Cseke Attila először egészségügy-miniszterként elért eredményeiről beszélt. Kiemelte a kórházdecentralizációt, ami által biztosították az önkormányzatoknak azt, hogy vezessék az egészségügyi intézményeket. Beruházásokat szorgalmazott az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére, tekintet nélkül az illető önkormányzat politikai színezetére és etnikai összetételére. Hangsúlyozta: „Több mint húszmillió eurót utaltam át nagyváradi és Bihar megyei kórházaknak. 2010-ben a megyei sürgősségi kórházat bevontuk az országos szívsebészeti intervenciós programba, ugyancsak 2010-től finanszírozzuk a Nagyváradon végzett PET CT analíziseket, Nagyváradra hoztuk a Délkelet-Európai Regionális Transzfúziós Központot, amely az egyetlen olyan váradi székhelyű intézmény, melynek regionális hatósugara van, ugyanis a vérközpont tíz délkelet-európai ország vérkezelő programjait irányítja. Ritli László miniszterrel együtt finanszíroztuk az új nagyváradi Onkológiai Központ építését.”

Megelőzés

Cseke Attila beszédében nagy hangsúlyt fektetett a megelőzésre. Mint mondta, a prevenció sokkal kevesebbe kerül, mint maga a kezelés, ráadásul jelentős eredménye is van: a betegségek időben történő felfedezése lehetővé teszi a páciens hatékony gyógyítását. Az önkormányzat feladata ebben a vonatkozásban az, hogy meghatározza azokat a forrásokat, amelyeket a betegségmegelőzésre lehet fordítani, ezek után pedig tájékoztatni a polgárokat a prevenciós programokról – fejtette ki Cseke. A polgármesterjelölt kijelentette, hogy polgármesterként szeretné beindítani a mellrák kiszűrésére vonatkozó programot. Mint mondta, a nagyváradi megyei kórházban van az ország legmodernebb mammográfja, amely nincs kihasználva teljes kapacitásán, de az említett szűrési program segíthet ebben. A program célközönségét az 50-69 év közötti nők teszik ki. Nagyváradon jelenleg a nők e korosztálynak a száma 28.052 fő. Az egészségbiztosító ugyan támogatja a mellrák szűrőprogramot, de az általa erre a célra fordított összeg nem elég, ezért van szükség az önkormányzat beavatkozására is. Ezt a programot minimum tíz évig kell működtetni ahhoz, hogy eredményei megmutatkozzanak, hangsúlyozta Cseke Attila, elárulva azt is, hogy az utóbbi három évben 293 új mellrák-esetet regisztráltak, de ezek közül 161 páciens már 3. vagy 4. stádiumban volt.

Vitaminszimbólum

Az eredmények felsorolását követően kijelentette: „ugyanazt a munkát szeretném folytatni a nagyváradi polgármesteri hivatalban, amelyet egészségügyminiszterként megkezdtem, azaz segíteni szeretnék minden váradinak politikai és etnikai hovatartozástól függetlenül.” Kifejtette, hogy ennek a politikának a szimbóluma a Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin, mely a helyhatósági választások kampányában Nagyváradon Cseke vitamin néven is hozzáférhető. „Úgy ahogy egy magyar tudós segítette az egész emberiséget, én polgármesterként az Egészséges Nagyváradot programmal Várad teljes lakosságát szeretném segíteni” - magyarázta a Cseke-vitamin szimbolikáját a névadó politikus, aki hangsúlyozta, hogy a Cseke-vitaminok forgalmazását az Egészségügy-minisztérium engedélyezte.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!