ERDON Helyi hírek

2012.05.07. 10:54

Egy mérföld mamákért s babákért

Nagyvárad - Tizennégy család vett részt a Nagyváradon első alkalommal megszervezett Mamamérföld elnevezésű rendezvényen, mely a születés hetén belül zajlott.

Nagyvárad - Tizennégy család vett részt a Nagyváradon első alkalommal megszervezett Mamamérföld elnevezésű rendezvényen, mely a születés hetén belül zajlott.

 

Maroknyian gyülekeztek vasárnap délután öt órakor a Szent László téren, később picit nőtt a jelenlévők száma, s mintegy félóra múlva el is indult a szülőkből és kocsiban tolt, vagy hordozóban vitt picikből, illetve már óvodáskorú gyerekekből álló csoport az előre leszögezett útvonalon, át a hídon, majd a Körös-part mentén a Bunyitay-ligetig. A táv nagyjából egy mérföld volt, azaz 1,6 kilométer.

Akadálymentesítésért

Amint Hoffmann Kinga fő szervező, az Albin alapítvány munkatársa elmondta, első alkalommal 2004-ben, Szlovákiában zajlott ilyen rendezvény, s 2006-ban már hét ország csatlakozott, s összesen 2015 szülő sétált együtt, egy időben Ausztriában, Boszniában, Csehországban, Olaszországban, Szlovákiában, Németországban és Hollandiában. Az idén először vett részt Nagyvárad is a mozgalomban, s a résztvevők első sorban a járdák akadálymentesítésére szeretnék felhívni a figyelmet, továbbá a tömegközlekedési eszközök babakocsival történő egyszerűbb használatáért is fellépnek. „Elég nehéz Nagyváradon babakocsival közlekedni a sok parkoló autó miatt, ez ellen szeretnénk fellépni, s egyúttal az anyaságot ünnepelni” - mondta Hoffmann Kinga.

A rendezvény része a Születés Hete rendezvénysorozatnak, mellyel – amint a fő szervező elmondta – a kismamákat szeretnék tájékoztatni a lehetőségeikről és jogaikról a háborítatlan szülést és szoptatást illetően. A kórházi szülés során ugyanis rengeteg beavatkozást végeznek Váradon is – például burokrepesztést, gátmetszést – melyek a legtöbb esetben károsak, mint ahogy az is, hogy az újszülöttet rendszerint elviszik a szülést követően a mama mellől, a későbbiek során pedig tápszerrel táplálják.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!