ERDON Helyi hírek

2012.05.22. 15:40

Egészségmegőrző és betegségmegelőző orvosi szűrés

A budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében komoly tanácsadással, vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és látásvizsgálattal összekötött orvosi szűrésre került sor több moldvai csángó településen.

A budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében komoly tanácsadással, vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és látásvizsgálattal összekötött orvosi szűrésre került sor több moldvai csángó településen.

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségügyi és Családorvosi Tanszékének előadói, orvosai áldozták fel a hétvégéjüket, hogy lehetőségeikhez mérten, minél több gyermeknek és felnőttnek tartsanak előadásokat, majd vizsgálják ki őket. Doktor Ábrám Zoltán professzor úr szakmai vezetése alatt Ferencz József Loránd, Bálint József és Lukácsi Csaba vasárnap hajnalban indultak el Moldvába, hogy délután már Nagypatakon találkozhassanak először a magyar oktatási programban résztvevő gyerekekkel, majd ezeknek szüleivel, nagyszüleivel (anyókáival, apókáival).

Délután öt órakor már Lészpeden voltak, ahol egy gyors estebéd után már a lészpedi állami iskola magyar szaktermében ismerkedtek a gyerekekkel. A kicsik menetrend szerint érkeztek, hat órakor már el is lehetett kezdeni a Teddy Macis vetítést, amivel játékosan oldotta a professzor úr a gyerekek és orvosok közti távolságot. Hamar kiderült, hogy a gyerekek nem a doktor bácsiktól félnek, hanem a „tőtől”. Amint ezt is sikerült tisztázni, nagy barátság alakult ki a gyermekek nyelvén jól beszélő orvosok közt. Minden doktor bácsi vetített a gyerekeknek, aztán a gyerekek kitöltöttek egy kérdőívet, és tombola-sorsolásra is sor került, ami igencsak a lurkók kedvére lett. Minden gyermek elégedetten, örömtől sugárzó arccal ment haza, és azzal az eltökéltséggel, hogy „pipálni” sosem fognak.

Rövid szünet után a felnőttek kerültek sorra, nekik már kiadósabb előadást tartottak a professzorok. Hosszan meséltek az infarktus megelőzéséről, a pipálás káros hatásairól és az egészséges táplálkozásról. Az előadásokat éjszakába nyúló vizsgálat követte, erre már igencsak megszaporodtak az érdeklődők. Lukácsi Csaba doktor úr szemészeti vizsgálatával kezdődött a sor, és professzor doktor Ábrám Zoltán konzultációjával zárult. Az emberek türelmesen, szépen rendben várakoztak, hallgatták az orvosok tanácsait, észrevételeit, megfogadták tanácsaikat.

Mozgalmas vasárnap volt az orvos-csapat mögött mire nyugovóra tértek. Hétfőn reggel Frumószán vizsgálták a gyerekeket, majd a felnőtteket, késő délutántól már a pusztinai Magyar Házban folytatták az orvosi szűrést.

Szeretettel várjuk máskor is, járjanak békével!

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Márton Attila, lészpedi tanító bácsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!