ERDON Helyi hírek

2012.05.23. 12:32

A Szentendrei Skanzen kiállítása Váradon

A paraszti polgárosodás tárgyi világa és a nemzeti jelképek címmel nyílt kiállítás kedden a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában.

A paraszti polgárosodás tárgyi világa és a nemzeti jelképek címmel nyílt kiállítás kedden a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Magyarországi Tájházak Szövetségével együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre A paraszti polgárosodás tárgyi világa és a nemzeti jelképek című időszaki kiállítás-sorozatot és vándorkiállítást, amelyet a 2010-ben induló A Felemelő Század programsorozat keretén belül indított útjára. Ennek a programnak a keretén belül a szervezők egy elektronikus kiadványt is készítettek a magyarországi tájházakról. A vándorkiállítás számos magyarországi helyszín után május 22-én Nagyváradra érkezett, annak megálmodóival és létrehozóival együtt. A megnyitón köszöntőt mondott dr. Dénes Zoltán egyetemi tanár. Hangsúlyozta, hogy „azért gyűltünk össze, hogy a jövő kapujában emlékezzünk a múltra. A tájházaink a magyar kultúra azon kapcsai, amelyek Magyarországot és Nagyváradot is a jövőhöz kötik”. Dénes Zoltán beszédét gróf Széchenyi István szálló igéjével zárta: „Magyarország nem volt, hanem lesz”, hozzátéve, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a múlt értékeit megbecsüljük.

Kiállítás

A továbbiakban dr. Bereczki Ibolya a Skanzen főigazgató-helyettese, valamint a Magyar Néprajzi Társaság alelnöke beszélt a kiállításról. A résztvevőket időutazásra invitálta, amely során a falusi és mezővárosi építészet, fazekasság és bútorkészítés XIX. században lezajlott polgárosodási folyamatát ismerhették meg. „A látogatók bepillantást nyerhetnek az ebben a korszakban kialakult tisztaszobába, megtekinthetik a lakásbelsőkben megjelenő nemzeti jelképekkel is díszített emlékeket, valamint a hosszú évszázad során virágzásnak indult díszítőművészetet, amelyet a kiállítás a bútorkészítés, szőttesek és fazekasságon keresztül mutat be.”-tudtuk meg. Bereczki Ibolya hozzátette, hogy a száz-százötven évvel ezelőtti tárgyak eredeti helyszínen ma már szinte csak tájházakban maradtak fenn. A tizenhat tablóból álló kiállítás segítséget nyújt a XIX. században lezajlott fontos társadalmi, gazdasági, életmódbeli változások megismeréséhez. „Az említett folyamatok máig hatással vannak életünkre, ezért a jelenkor megértéséhez is nagy tudást nyújtanak.”-tette hozzá zárásként. Dukrét Géza a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke a kiállításról elmondta, hogy az visszavezet minket a gyökereinkhez és nem csak a XIX. századi, hanem több száz éves múltunkat is őrzi. A tárlat két hétig megtekinthető. A szervezők a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontba is szeretnék elvinni egy napra a tárlatot, hogy a gyerekek is megismerkedhessenek a témával.

Nagy Noémi

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!