ERDON Helyi hírek

2012.05.28. 20:37

A pünkösdi ember szövetsége

Nagyvárad- Pünkösdvasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődött ünnepi szentmisén Exc. Böcskei László megyés püspök 39 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét, hogy a Szentlélek erősítse őket.

Nagyvárad- Pünkösdvasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődött ünnepi szentmisén Exc. Böcskei László megyés püspök 39 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét, hogy a Szentlélek erősítse őket.

 

Pünkösdvasárnap gyönyörűen feldíszített Székesegyház várta az ünneplőket, köztük azt a 39 fiatalt, akiknek a délelőtt tíz órakor kezdődött ünnepélyes szentmisén Exc. Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét, hogy a Szentlélek által megerősödve az evangélium hiteles tanúi legyenek. A főpásztor bevezetőjében Joubert 19. századi francia moralistát és esszéírót idézte, aki arra figyelmeztetett: Isten szépségét kizárólag a templomban vesszük tudomásul, ennek falain kívül, a mindennapi életünkben viszont ritkán. A pünkösd pedig arról is szól, hogy a hívő és kereső ember megtapasztalja Isten szépségét minden élethelyzetében, hiszen a kiáramló Szentlélek utat nyitott az apostoloknak, hogy megragadják Istent, és képesek legyenek arra, hogy miután megismerték őt, az embert szerető Istenhez való ragaszkodásukat elvigyék másoknak is, és terjesszék ezt- hangsúlyozta a megyés püspök. A bérmálkozókhoz fordulva megjegyezte: számukra eljött az a pillanat, amikor Isten megszólítja őket, meghívja annak felfedezésére és megtapasztalására, hogy valóságosan jelen van az életükben és megosztja velük ajándékait. Azt ajánlotta ugyanakkor nekik: fogadják az éltető lelket azzal a szándékkal, hogy hűségesek akarnak maradni hozzá ezután is.

Itt és most

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Ezután az ilyenkor szokásos hagyományoknak megfelelően, Mons. Fodor József általános helynök, mint a Bazilika plébánosa bemutatta híveit a főpásztornak, kiemelve azt, hogy előkészültek a bérmálásra, és a szentség kiszolgáltatását kérik, a bérmálkozók pedig megfelelő hitoktatásban részesültek, gyóntak és méltók arra, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket.

Szentbeszédében Exc. Böcskei László Jeruzsálemi Szent Cirill 4. századi püspök és egyháztanító szavait idézve a sötétségben hirtelen felragyogó napfényhez hasonlította a pünkösdi csodát, amikor a megvilágosodott apostolok megértették és hirdetni kezdték a húsvéti üzenetet. Kiemelte: a lélek előkészítője és kisérője volt a megváltás nagy eseményének, ilyen előzményekkel tehát a pünkösd méginkább belegyökeredzik a húsvéti megújulás nagy kegyelmébe. Minden időben, valamennyi ember számára aktuális, itt és most valósul meg a kiáramlás, a nagy átalakulás, mely meg tudja változni külső és belső életünket, ha helyesen tudjuk kérni és elfogadni Isten gondoskodó jelenlétét, őrző és építő szövetségesei tudunk lenni. A pünkösdi ember tehát hűséges szövetséges, aki az Istentől kapott ajándékoknak köszönhetően gazdagodik és alakít önmaga számára boldog életet. Ne féljünk tehát- tanácsolta az egyházmegye vezetője, inkább gondolkodjuk el azon: nekünk kell bebizonyítanunk, hogy vannak még olyan emberek, akikben él Isten lelke, az új világot teremtő erő.

F-dúr mise

A misén aktívan közreműködtek a bérmálkozó gyermekek. A szertartás alatt Beliczay Gyula F-dúr mise, G. L. da Palestrina: Veni Creator Spiritus, F. J. Schütky: Emitte Spiritum, valamint J. S. Bach: Quia Respexit című szerzeménye csendült fel. A Szent László Ének- és Zenekart, illetve a gyermekkórust Kristófi János Zsigmond vezényelte. Szólót énekeltek: Tempfli Mária, Ferenczy Orsolya, Nagy-Kristófi Borbála és Tempfli Csongor. Orgonált: Kozma Zsombor és Csibi András.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!