ERDON Helyi hírek

2012.05.23. 12:54

A jobb szociális ellátásért

Nagyvárad - Közös uniós projektben vesz részt a Partiumi Keresztény Egyetem társadalomtudományi tanszéke és a Debreceni Egyetem szociálpedagógiai tanszéke. A célkitűzésekről a szerdai nyitókonferencián számoltak be.

Nagyvárad - Közös uniós projektben vesz részt a Partiumi Keresztény Egyetem társadalomtudományi tanszéke és a Debreceni Egyetem szociálpedagógiai tanszéke. A célkitűzésekről a szerdai nyitókonferencián számoltak be.

 

A Határmenti Együttműködés Erősítése a Szociális Szakemberek Képzése és Munkaerőpiaci Orientációja Területén elnevezésű projekten belül a vezető partner a Debreceni Egyetem szociálpedagógiai tanszéke, a társpartner pedig a PKE társadalomtudományi tanszéke; a teljes költségvetés 153 ezer euró, mely nagyjából egyenlően oszlik el a két tanintézet között.

Mérföldkő

A szerdai nyitókonferencián Szűcs Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, s a projekt hazai felelőse köszöntötte magyarul és románul az egybegyülteket, majd dr. Flóra Gábor egyetemi kancellár szólt a PKE-n belül zajló szociális mukás képzésről. Mint említette, az 1990-ben megalakult Sulyok István református főiskolában, mely a PKE elődjének tekinthető, már 1991-ben zajlott ilyen képzés, amikor még nálunk nem is volt ilyen státus, s 1996-ban országos szinten először kaptak ilyen oklevelet az itt végző hallgatók. A projekt azért is hasznos, jelentette ki, mivel a PKE kapcsolatépítő szerepet is be szeretne tölteni a régióban, s a szociális munkás képzésben különösen fontos megvalósítani az európai színvonalat. „Legyen ez a projekt mérföldkő a szociális munkás képzésben” - mondta a kancellár.

Tanácsadás

A későbbiek során a Debreceni Egyetem két munkatársa, dr. Szabó Gyula főiskolai adjunktus, valamint dr. Gortka-Rákó Erzsébet főiskolai docens számolt be a projekt célkitűzéseiről, részleteiről. Mint megtudtuk, a projekt során elméleti és gyakorlati kurzusok zajlanak majd mind Váradon, mind Debrecenben, a hallgatók és a tanárok megismerkedhetnek a másik ország gyermekvédelmi szociális ellátórendszerével. Szintén a projekt részeként tanácsadási irodák létesülnek majd a két tanintézetben, melyek elsődleges feladata a szociális munkások elhelyezkedésének megkönnyítése lesz. A projekt fontos részét képezi a kutatás is: a két tanintézetben zajó szociális munkás képzés sajátosságait elemzik és hasonlítják össze, s a tapasztaltakról nyomtatványt jelentetnek meg.

A kurzusok során az önkéntes munka lehetőségeiről is szó lesz – ez a későbbiekben szintén segítséget nyújthat a hallgatók elhelyezkedésében – tudatta dr. Gortka-Rákó Erzsébet. Mint összegezte, a projekt a hallgatók készségeinek fejlesztéséhez járul hozzá, egyúttal az oktatás minősége is javulni fog, s végső soron mindez a szociálisan ellátottak hasznára válik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!