ERDON Helyi hírek

2012.04.12. 11:51

Plágiumügy Váradon is, rektorjelölti feleséggel

Megerősítette a Nagyváradi Egyetem egyik vezetője csütörtökön, hogy várhatóan eltávolítják az egyetemről az egyik rektorjelölt nejét, Smaranda Ionescut, a nő plagizálási ügye miatt.

Megerősítette a Nagyváradi Egyetem egyik vezetője csütörtökön, hogy várhatóan eltávolítják az egyetemről az egyik rektorjelölt nejét, Smaranda Ionescut, a nő plagizálási ügye miatt.

Tizenegy évbe telt, mire végleges bírósági döntés született abból, hogy a Nagyváradi Egyetemen dolgozó Daniela Smaranda Ionescu másolta egyik dolgozatát, mégpedig egy jászvásári tanárnő szövegét plagizálta. Az ügy külön pikantériája, hogy érdekes módon épp most terveznek lépéseket tenni az ügyben, amikor a váradi egyetemen megismételt rektorválasztás készül. Daniela Smaranda Ionescu ugyanis az egyik rektorjelölt, Gheorghe Ionescu felesége. Ionescu egyébként az egyetem szakszervezeti vezetője is.

Kivárás

Csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Constantin Bungău, az egyetem egyik vezetője megerősítette: az Országos Etikai Bizottságtól levelet kaptak, amelyben a nő munkaszerződésének megszüntetését kéri a testület. A levél szerint nem csak a jászvásári pedagógustól másolt, hanem később, 2004-ben egy másik dolgozatban a szöveg 70 százaléka megegyezik az Electronica című könyv szövegével, amit három másik váradi egyetemi tanár írt. Ehhez képest semmilyen szankció nem érte eddig, sőt 2005-ben elő is léptették, katedrafőnök is volt. Constantin Bungău csütörtökön bejelentette: válaszoltak a testületnek, s a szakminisztériumtól is útmutatást kértek arra nézve, hogy pontosan hogyan járjanak el. Várhatóan azonban sor kerül a hölgy kirúgására. Érdekesség, hogy egy másik rektorjelölt, Ioan Felea nyújtott be ezúttal panaszt a plágiumügyben.

Egyébként a nőt 2003-ban már 200 millió régi lejes kártérítésre ítélték egyszer egy egészen más plagizálása miatt. A hölgy akkor is tagadta tettét.

 

Felvételi

 

Bungău egyébként tegnapi tájékoztatóján arról is beszámolt, hogy készülnek a felvételiztetésekre. Egyelőre úgy tűnik, továbbra is sok szakon számítani fog az érettségi jegy, írásos felvételit egyelőre csak az orvosi szak esetében említett. A beiratkozási díj egyébként 150 lej, a törzskönyvezési illeték 100 lej lesz, külföldi diákok ezen felül még 150 lejt fizetnek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!