ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 16:47

Népi mondókák vetélkedője

Tapsolj egyet, pajtás címmel rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a magyar népi gyermekjátékok és mondókák vetélkedőjét csütörtökön a nagyváradi Orsolya óvodában.

Tapsolj egyet, pajtás címmel rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a magyar népi gyermekjátékok és mondókák vetélkedőjét csütörtökön a nagyváradi Orsolya óvodában.

A hat éven aluli korosztály természetes verse a népi mondóka: azért, mert ebben még elválaszthatatlanul együtt van az énekes, mozgásos játék és a vers, mondta Szabó Anna óvónő, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa a vetélkedő felvezetőjeként, hozzátéve: a népköltészetben céltalan szöveg nem létezik – nem felmondásra, szavalásra, hanem játszásra való.

Mindenki nyert

A Tapsolj egyet, pajtás vetélkedőt az idén immár a nyolcadik alkalommal szervezték meg, de most másodszor az óvodás korú gyermekeknek – az első alkalmakkor I–IV. osztályosokhoz szólt. Az eseménynek az Orsolya óvoda biztosított helyet, a gyermekek négy csoportban versengtek a Csillagocska, a 25-ös és az Orsolya óvoda (2 csoport) képviseletében. Persze a „versengés” szó nem is igazán helyénvaló egy ilyen rendezvény esetében, hiszen itt mindenki már eleve győztes volt: ha a felkészülés ideje alatt a gyermekek megtanultak 8–10 tréfás felelgetőt, körmondatot, akkor már gazdagodott a szókincsük, lelki világuk, adott hangot véleményének Szabó Anna. Külön érdekesség volt, hogy a zsűri is ovisokból állt, akik bizony nagyon is komolyan vették a feladatukat, és lelkesen, kórusban adtak hangot véleményüknek, hogy egy-egy csapat megérdemli-e szerepléséért a pontot, ami ebben az esetben játékkorongot jelentett. A versenyzők pedig nagyon, de nagyon ügyesek voltak, lelkesen mondták a mondókákat, a tréfás felelgetőket, a névcsúfolókat, vagy elevenítették meg a népi gyermekjátékokat. A jó hangulatú délelőttöt egy nagy, közös játék zárta, amelyen már a házigazda óvoda összes csoportja részt vett.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!