ERDON Helyi hírek

2012.04.02. 17:04

Mikszáth Kálmánra emlékeztek

Nagyvárad- A napokban a váradi Ady Endre Középiskolában Szilágyi Magdolna tanárnő vezetésével havi rendszerességgel megrendezett irodalmi körét tartotta a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete.

Nagyvárad- A napokban a váradi Ady Endre Középiskolában Szilágyi Magdolna tanárnő vezetésével havi rendszerességgel megrendezett irodalmi körét tartotta a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete.

 

A téli hideg miatt több hónapos kényszerpihenőt tartó irodalmi kör idei első összejövetele zajlott a minap az Ady Endre Középiskola egyik osztálytermében. A megjelenteket Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete köszöntötte, majd Szilágyi Magdolna körvezető, ny. magyartanárnő beszélt Mikszáth Kálmán életéről és munkásságáról. Többek közt elhangzott: 1847-ben született a Nográd vármegyei Szklabonyán, a Palócföldön. Itt ismerkedett meg a népmesék, hiedelmek és babonák világával, főleg dajkájának betudhatóan, melyeket később novelláiban, regényeiben is feldolgozott. Szülei jó anyagi körülmények közt éltek, így a taníttatás nem okozott nekik problémát. Mikszáth Rimaszombaton, majd Selmecbányán végezte tanulmányait, de nem volt jó tanuló, érdekes módon gyenge volt a fogalmazása és a helyesírása. Viszont nagy hatással volt rá az irodalomtanára, melynek köszönhetően javultak ezen készségei. Jogra iratkozott, de ez a tudomány nem nagyon érdekelte, egyre inkább megnyilvánult az irodalom iránti elkötelezettsége. 1870-ben Balassagyarmatra került esküdtnek a főszolgabíró, későbbi apósa mellé. Leendő felesége, Mauks Ilona művelt, olvasott leány volt, és ez Mikszáthra is ösztönzőleg hatott.

Olvasásra késztette

Az író 1873-ben ment fel Pestre, hogy részt vegyen az irodalmi életben, és titokban összeházasodott Ilonával. Édesanyjának fontos szerepe volt Mikszáth továbbtanulásában, de a frigy megkötése után nem sokkal kolerában meghalt. Mikszáth Pesten kezdett újságíróskodni, de kezdetben írásai nem hoztak sikert, ezért szegényes körülmények közt élt feleségével. Emiatt két év elteltével felajánlotta neki a válást, ami törvényes keretek közt meg is történt. 1881-ban jelentek meg az első novelláskötetei, melyek az elismerést is meghozták számára, ezért ismét megkérte volt felesége kezét, és újból összeházasodtak. Három fiúk született, akik közül az egyik meghalt, ami nagyon megviselte Mikszáthot, ezért jó ideig nem írt. Közben bekapcsolódott a politikai életbe, előbb parlamenti tudósító lett, majd ő maga is képviselő. Ez időben írta népszerű történelmi regényeit. 1897-ben saját lapot indított, mely azonban 1 év elteltével anyagi források hiányában megszűnt. 1910-ben 40 éves írói jubileumát ünnepelték Mikszáthnak, aki azonban beteg lett, és nem sokkal ezután agyvérzésben elhunyt.

Szilágyi Magdolna röviden kitért Mikszáth Kálmán stílusára is, és összefoglalva ismertette néhány jelentősebb regényét. Úgy fogalmazott: „annyira érdekesek az írásai, hogy olvasásra szoktatta a közönséget”. Az elhangzottakat Gregovits Sándor egészítette ki, Hajbók Klára pedig felolvasta az egyik novellát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!