ERDON Helyi hírek

2012.04.01. 18:43

Magyar emlékhelyek Nagyváradon

Emlékművet állítanak a két világháborúban Nagyváradon elesett magyar katonák emlékére, és emléktábla kerül Fényes Szabolcs szülőházára is.

Emlékművet állítanak a két világháborúban Nagyváradon elesett magyar katonák emlékére, és emléktábla kerül Fényes Szabolcs szülőházára is.

 

A nagyváradi helyi tanács legutóbbi, pénteki ülésén a helyi tanácsosok megszavazták az első és a második világháborúban Nagyváradon elesett magyar katonák emlékművének felállításáról szóló határozattervezetet. Az emlékművet a Rulikowski temető fő sétányának bal oldalán állítják fel a neológ zsidó temető bejáratával átellenben. A Pafka Ernő építész által tervezett kőből készülő emlékmű egy vasbeton talapzaton fog állni, és maga az egész alkotás egy szegéllyel ellátott kőalapzaton helyezkedik majd el. A kőalapzatra hat kőoszlopot helyeznek majd, míg az emlékmű előtt egy emléktábla lesz, melyen a következő felirat lesz olvasható román és magyar nyelven: „Az I. és a II. világháborúban elhunyt magyar katonák emlékére.” Az emlékmű felépítésének munkálatai az idén tavasszal elkezdődnek.

Emléktábla

Ugyancsak ezen a tanácsülésen döntöttek arról a tanácsosok, hogy a zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából emléktáblát helyeznek el Fényes Szabolcs nagyváradi szülőházán, a Gesztenye (Nicolae Jiga) 59. számú ingatlanon. Az emléktáblát Deák Árpád váradi képzőművész készíti el: a gránit alapon bronz dombormű a zeneszerző arcmását ábrázolja majd profilból. Az emléktáblán a következő kétnyelvű felirat szerepel majd: „Ebben a házban született és töltötte gyermekkorát a magyar könnyűzene klasszikusa Fényes Szabolcs. 1912-1986 A zeneszerző születésének 100. évfordulóján állíttatta a Nagyváradi Szigligeti Színház 2012. április 30-án.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!