ERDON Helyi hírek

2012.04.03. 10:48

Kézügyességüket teszik próbára

Az Iskola másként hét keretében húsvétra készülődve hagyományos ünnepi dísztárgyakat, használati tárgyakat készítenek a gyerekek természetes anyagokból az Aranykapu Fonó-Házban.

Az Iskola másként hét keretében húsvétra készülődve hagyományos ünnepi dísztárgyakat, használati tárgyakat készítenek a gyerekek természetes anyagokból az Aranykapu Fonó-Házban.

 

Az Iskola másként hét keretében tegnap tartalmas délelőttöt tölthettek el a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola II. B osztályának kisdiákjai az Aranykapu Fonó-Házban. A gyerekek Reich Annamária tanító nénivel érkeztek a kézműves műhelybe, ahol már várták őket az egyesület kézművesei. A gyerekek egy-egy asztal köré csoportosulva, 10 fős csapatokban vettek részt kézműves tevékenységekben, egymást váltva mindegyik csoport sorra került. A konyhában hagyományos módon festették a húsvéti tojást, hagymahéjjal. A gyerekek otthonról főtt tojást hoztak magukkal. Előzőleg a Fonó-Ház kertjében friss tavaszi leveleket gyűjtöttek, azokat erősítették rá a tojásokra harisnya segítségével. A tűzön a fazékban már rotyogott a sós vízben a hagymahéj, abba helyezték a tojásokat. Közben sem unatkoztak, mindenki elmondhatta az általa ismert locsoló versikét. Negyed óra alatt a hagymahéj kellemes barnás színűre festette a tojások héját, a gyerekek izgatottan bontották ki a tojásokat, amelyeken előtűnt a levélke lenyomata. Mivel természetes anyagokkal voltak festve, ezek a tojások nyugodtan megehetők, akkor is, ha megrepedtek, magyarázta Nezezon Enikő.

Agyagból, csuhéból

Amíg a konyhában tojást festettek, az alatt a szobában más érdekes foglalkozások folytak. Az egyik asztalnál agyagból formáltak a gyerekek tojástartót, amelybe érdekes mintákat véstek. Közben meglódult a fantáziájuk, és az agyagból állatfigurákat és mesehősöket is formáltak. A másik asztalnál húsvéti nyuszit fabrikáltak a gyerekek kukoricacsuhéból. A lány nyuszik masnit, a fiú nyuszik csokornyakkendőt is kaptak, de volt aki bajuszt, lovagi palástot vagy kardot is formált a nyuszi oldalára. A gyerekek kellemesen elfáradva, a saját kezük által készített tárgyakkal a batyujukban térhettek haza.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!