ERDON Helyi hírek

2012.04.02. 16:22

Amerikai szakértőkkel a biztonságért

Az FBI több szakértője is előadást tart a Felkészülés a Kihívásokra Partnerséggel elnevezésű háromnapos, váradi konferencián, melyen főként rendőrök, csendőrök, ügyészek vesznek részt.

Az FBI több szakértője is előadást tart a Felkészülés a Kihívásokra Partnerséggel elnevezésű háromnapos, váradi konferencián, melyen főként rendőrök, csendőrök, ügyészek vesznek részt.

 

Egyenruhás rendőrökkel és csendőrökkel telt meg hétfőn délelőtt a nagyváradi színház terme, ahol háromnapos konferencia kezdődött az FBI több szakértőjének, valamint John Ashcroft volt amerikai főügyésznek a részvételével. Radu Țîrle, a Megyei Tanács elnöke, majd Mirișan Valentin, a Bihar megyei Fellebbviteli Főügyészség vezetője köszöntötte az egybegyülteket. Liviu Popa országos rendőrfőkapitány felolvasta Gabriel Berca belügyminiszternek az esemény kapcsán írt szavait.

Kifinomult bűnözés

Elhangzott: a gazdasági krízis egyre kifinomultabb és ravaszabb bűnözést eredményez, így egyre jobb felkészültségre van szükség e folyamat visszaszorításáért. Később Liviu Popa saját nevében mondta el: 2005-ben beszélt először a Megyei Tanács elnökével, aki akkoriban szenátor volt, arról, hogy jó lenne megoldásokat találni az óceánon túli kollégákkal való kapcsolatfelvételre, hiszen az amerikaiak tapasztalata nagyon értékes lehet a hazaiak számára. Gavrilă Ghilea prefektus szintén az együttműködés szerepét emelte ki az egyre rafináltabb bűnözés kontextusában. Folyamatos továbbképzésre van szükség ahhoz, hiszen nem lehet elhallgatni azt sem, hogy nemegyszer sikertelenségekben van részük, hangzott el. Bízik benne, tette hozzá, hogy az amerikai szakértők tapasztalata a hazaiak munkájában is megmutatkozik majd.

Konkrétumokkal

Ray Montgomery, az Amerikai Légibiztonság képviselője elmondta: a konferencia során konkrét példákkal ábrázolja majd, mit változtattak a biztonsági eljárásokon a szeptember 11-i tragédiát követően, hogyan előzik meg hogy hasonló terrortámadások történhessenek. Mike Eubanks, Amerika bukaresti nagykövetségének munkatársa kihangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a szervezett bűnözés, az informatikai bűnözés ellen egyesült erőkkel lépjenek fel. Ken Killbridge, az FBI munkatársa arról szólt: az a jó vezető, aki birtokolja a befolyásolás módszereit és képes együttműködni környezetével.

Tanulni a hibákból

A Megyei Tanács elnöke mutatta be John Ashcroftot, Amerika volt főügyészét, aki beszédében egyebek mellett azt hangsúlyozta ki: a hibák sokszor jobb tanítók, mint a sikerek, s az emberi intelligencia nem más, mint a képesség, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból. Ő is kitért a szeptember 11-i, tragikus eseményekre, „melyek ráébresztették Amerikát, hogy nem sebezhetetlen”, továbbá arra: a valódi biztonsággal az egyén szabadsága is nő.

A háromnapos rendezvényen kormánybiztonsági, közbiztonsági témájú előadások hangzanak el, de a jelenlévők az FBI nemzetközi tevékenységéről, nemzetközi rendőrségi együttműködésről, a kibernetikai biztonságról, információcseréről, légi biztonságról is sok mindent megtudhatnak. Az egyik előadás címe Hogyan váltható pénzre az informatikai bűnözés, és több esettanulmányt is bemutatnak majd.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!