ERDON Helyi hírek

2012.04.12. 15:20

A cégek többet fizetnek a fűtésért

A csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülésen a tanácsosok megszavazták a vállalkozások számára nyújtott hőszolgáltatás díjszabásának emelését. A lakossági hőenergia-ár nem változik.

A csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülésen a tanácsosok megszavazták a vállalkozások számára nyújtott hőszolgáltatás díjszabásának emelését. A lakossági hőenergia-ár nem változik.Mivel minden évben az infláció mértékéhez kell hozzáigazítani a hőenergia fogyasztási árát, illetve abból a megfontolásból, hogy a lakossági és a cégeknek nyújtott hőszolgáltatásnak egységes ára legyen, a nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta azt, hogy a kereskedelmi vállalkozások számára gigakalóriánként 266,03 lejre emeljék a hőenergia szolgáltatás árát. Ugyanakkor egy másik megszavazott tanácsülési határozatban rögzítették azt, hogy a lakossági hőenergia szolgáltatás ára nem változik. Vagyis a lakossági hőenergiaár is 266,03 lej gigakalóriánként, de ebből az egyéni fogyasztók gigakalóriánként 235,52 lejt fizetnek (áfával együtt), a fennmaradó 30,51 lej a helyi önkormányzat fűtésköltség-támogatása. Ugyanakkor szavaztak a tanácsosok arról is, hogy a város megszünteti társasági szerződését a Nagyvárad termálvizes fűtésrendszerét üzemeltető Transgex vállalattal. A továbbiakban kereskedelmi kapcsolatot kíván kiépíteni a vállalattal az önkormányzat, tudtuk meg Delorean Gyula RMDSZ-es helyi tanácsostól, aki kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy mivel a Transgex a termálvizes hőtermelő szivattyúk tulajdonosa, ezért a város valószínűleg szerződést fog kötni velük, ugyanis az önkormányzat szándékai szerint Szőlős lakónegyed nagy részének fűtését termálvízzel kívánja megoldani, és ezt a Transgex tulajdonában lévő rendszerre csatlakoztatják majd rá.

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki ülésén hozzázárult ahhoz, hogy kilencmillió lejjel emeljék a Distrigaz cég alaptőkéjét. A nagyváradi helyi tanács résztulajdonos a vállalatban, ezért a helyi tanács határozatára is szükség volt a tőkeemelés megvalósításához. A Distrigaz százezer új részvényt bocsát ki kilencven lejes névértéken, ebből áll össze az említett kilenc milliós tőkeemelés. Delorean Gyula ennek kapcsán elárulta, hogy a Distrigaz tőkeemelésének oka az, hogy folytatódhassanak a vállalat váradi befektetései. „Nagyon sok olyan terület van még Váradon, ahol sem a távfűtési rendszer, sem a termálvizes fűtési rendszer fejlesztésére nincs lehetőség, éppen ezért a Distrigaz cég folytatni kívánja a földgázhálózatának és fűtési rendszerének kiépítését, főként a magánházak övezetében” - jelezte a tanácsos.

Pap István

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!