ERDON Helyi hírek

2012.03.12. 09:48

Kezdődik a kátyúzás, ha az időjárás jóra fordul

Az úthálózatot is megviselte a tél, a kátyúk mellett helyenként valóságos krátereket hagyott maga mögött, az enyhe időjárás beköszöntével ezért el kell kezdeni az utak javítását. A Szatmár Megyei Tanácsnak és a szatmárnémeti önkormányzatnak is komoly kiadást jelent a kátyúzás.

Az úthálózatot is megviselte a tél, a kátyúk mellett helyenként valóságos krátereket hagyott maga mögött, az enyhe időjárás beköszöntével ezért el kell kezdeni az utak javítását. A Szatmár Megyei Tanácsnak és a szatmárnémeti önkormányzatnak is komoly kiadást jelent a kátyúzás.

 

Az időjárás javulásával a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is elkezdi az utak javítását. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, márciusban elkezdik a megyei utak mentén a föld elegyengetését, hogy az esővíz le tudjon folyni az úttestről, ami nagyon fontos az utak állagának megőrzés érdekében. Ezt követően, amennyiben az időjárás is kedvező lesz, elkezdik a megyei rangú utak kátyúzását, illetve aszfaltozását, mondta az elöljáró.

 

Szatmáron is dolgoznak

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, a hó elolvadását követően jelentkezett az örökzöld tavaszi probléma: a kátyúk kérdése. Az elmúlt napokban elkezdte a város északi részének útkarbantartási munkálataira szerződött vállalat az utak kátyúzását, míg az északi városrészben a napokban kezdődnek a javítási munkálatok. A kátyúzási munkálatok mellett a Depozitelor utca elegyengetésére (nivelare) is esedékes, ugyanakkor a Cosbuc, Iancu Jianu, Martirilor Deportati, Anton Pann, Grigore Ureche utcák egy–egy szakaszát rehabilitálják majd. Ilyés elmondta, idén kátyúzásra előreláthatólag 800 ezer és 1 millió lej közötti összeget költ majd a megyeközpont, ám ha csapadékos lesz a nyár, az összeg megnövekszik. Az idei évben ugyanakkor folytatják a 16-os lakónegyedben a járdák javítását, míg a Carpati I és II lakónegyedekben elkezdődnek a járdajavítási munkálatok.

EU-s finanszírozással

Az említett útjavítások mellett kezdetét veszi a város északi részén 26 út javítása EU-s finanszírozással. Amint arról már beszámoltunk, a Regionális Operatív Programok (POR) keretén belül az egyes számú prioritási tengely (városok tartós fejlesztésének támogatása) pályázati kiírásában Szatmárnémeti Integrált Városrendezési Tervének (PIDU) több részprojektjének finanszírozását aláírta a POR képviselője. A PIDU keretén belül valósul meg az I. L. Caragiale utca környékén lévő infrastruktúra és a Kubik–tó környékének fejlesztése is, illetve a város északi részén található 26 földút aszfaltozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!