ERDON Helyi hírek

2012.02.02. 10:26

Megvan a kórházak besorolása

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház III-as kategóriába, míg a Nagykárolyi Városi Kórház IV-es kategóriába való besorolását jóváhagyta Ritli László miniszter, tudtuk meg Csehi Árpádtól.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház III-as kategóriába, míg a Nagykárolyi Városi Kórház IV-es kategóriába való besorolását jóváhagyta Ritli László miniszter, tudtuk meg Csehi Árpádtól.

 

A tavalyi évben zajlott hazánkban a kompetencia alapú kórházbesorolás, megyénkből öt kórház kérte a besorolást. Az V-ös kategóriába került a TBC kórház és a Gynoprax Nőgyógyászati Klinika, a IV-es kategóriába a Nagykárolyi Városi Kórház és az Avasfelsőfalui Városi Kórház, a III-as kategóriába pedig a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház került. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta, a nagykárolyi és a szatmárnémeti kórház azzal a feltétellel kapta meg a besorolást, ha időközben teljesítik az alkalmazkodási tervbe foglaltakat. Csehi kihangsúlyozta, hogy kedden, bukaresti látogatása során találkozott az egészségügyi miniszterrel, aki aláírta a végső kórházbesorolásról szóló rendeletet. „A szatmárnémeti kórház esetében stabilizáltuk a harmadik kategóriát, innentől kezdve azon dolgozunk, hogy megfeleljünk a második kategória elvárásainak, azáltal ugyanis nagyobb összegű támogatásban részesülne az egészségügyi intézmény” – hangsúlyozta a tanácselnök. A legnagyobb finanszírozást az I-es kategória kapja, ennél 4 százalékkal kevesebbet az IM, három százalékkal kevesebbet a II-es és a IIM. A III-as kompetenciájú kórház öt százalékkal kap kevesebbet, 15 százalékos csökkentésre számíthatnak a IV-esek, míg 20 százalékkal kevesebbre az V-ös kategóriájú kórházak. A referencia I-es kórház költségvetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral folytatott egyeztetések alapján állapítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!