ERDON Helyi hírek

2012.02.27. 12:53

Kötelező szülési szabadság az apáknak is

Nagyvárad- Egy sürgösségi kormányrendelet értelében március 1-től nem csupán az édesanyák, hanem az édesapák is kötelező módon ki kell vegyenek gyermeknevelési szabadságot, legalább egy hónapot.

Nagyvárad- Egy sürgösségi kormányrendelet értelében március 1-től nem csupán az édesanyák, hanem az édesapák is kötelező módon ki kell vegyenek gyermeknevelési szabadságot, legalább egy hónapot.

 

 

A március 1-je után megszületendő gyermekek esetében alkalmazott sürgösségi kormányrendelet értelmében e dátumot követően nem csupán az anyák, hanem az apák is kötelező módon gyesre kell menjenek, legkevesebb egy hónapot. Az erre vonatkozó, néhány nap múlva hatályba lépő jogszabály alapját egy uniós direktíva képezi, mely az esélyegyenlőségre hivatkozva mindkét szülőnek lehetőséget akar biztosítani arra, hogy részt vegyen a nevelésben. Amennyiben például az édesanya határoz úgy, hogy a két éves gyermeknevelési szabadságot választja, ezen időszakból legkevesebb 30 napot az édesapának is otthon kell töltenie a kisgyermekkel. Azt is megteheti, hogy ezt visszautasítja, viszont ebben az esetben a párjának 23 hónap letelte után vissza kell térnie a munka mezejére. A jelzett egy hónap a gyes bármely periódusában felhasználható. Az állami apanázs az éppen otthon maradt szülő nettó keresetének 75 százalékát fogja kitenni, mely összeg azonban nem haladhatja meg a 3400 lejt és nem lehet kisebb 600 lejnél.

Az Erdély Online-nak nyilatkozó Derzsi Ákos RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház Egészségügyi és családvédelmi bizottságának tagja arra figyelmeztet azonban, hogy egyes problémák is felvetődhetnek a gyakorlati alkalmazásnál, amit tisztázni kellene. Nem egyértelmű például, hogy mi van akkor, ha a gyesre menő munkavállaló helyére a munkaadó felvesz valakit, de az egy hónap múlva visszatérő alkalmazottól nem tagadhatja meg az újbóli munkába állást, így két személy lenne egy posztra.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!