ERDON Helyi hírek

2012.01.06. 13:19

Százéves nénit köszöntöttek

Nagyvárad - Péntek délben a váradi Mária Rádió munkatársai a századik születésnapját ünneplő Horváth Mária nénit köszöntötték nagyvárad-szőlősi lakhelyén.

Nagyvárad - Péntek délben a váradi Mária Rádió munkatársai a századik születésnapját ünneplő Horváth Mária nénit köszöntötték nagyvárad-szőlősi lakhelyén.

 

 

Nagy nap 2012. január 6-a Horváth Mária néni életében, hiszen szerettei és rokonai társaságában századik születésnapját ünnepelheti várad-szőlősi házában. A jeles alkalomból a Mária Rádió három munkatársa- Csorba Mihály, Majoros Attila és Szebeni Lajos- is felkereste őt, annál is inkább, hogy lelkes hallgatója a műsoraiknak. Egyetlen gyermekétől, Katalintól megtudtuk: édesanyja 1912. január 6-án született Mezőbikácson, ahol Mahajduda Mária néven anyakönyvezték. 1938-ban ment férjhez Horváth Dezsőhöz, minek következtében Köröstarjánra került, majd 1967-ben elköltözött Nagyváradra, a kollektivizálás miatt ugyanis nem tartotta érdemesnek, hogy falun maradjon. Negyvenöt évvel ezelőtt veszítette el kőműves férjét, élete során többek közt mezőgazdasággal foglalkozott, illetve tett-vett a ház körül, és hat kisebb testvérére is vigyázott, mivel ő volt a legidősebb gyermek a családban.

 

Hazajöttek

 

Mária nénit két unokával- István és Erika- és két dédunokával- Ági és Júlia- áldotta meg a gondviselés. A kitünő szellemi frisseségnek örvendő idős hölgy bár korára való tekintettel már nem jár ki otthonról, azért a konyhában néha szokott segíteni lányának, s a Miatyánkat például még most is el tudja mondani nem csupán magyarul, hanem szlovákul is. A születésnapra való tekintettel a Magyarországon és Luxemburgban élő leszármazottai is hazajöttek, akik szívesen és szeretettel hallgatták Mária néninek a régmúlt időkről szóló történeteit.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!