ERDON Helyi hírek

2012.01.22. 16:51

Megemlékezés Kaplonyban

Szentmise, koszorúzás és közös ebéd képezte a deportáltakra való megemlékezés programját.

Szentmise, koszorúzás és közös ebéd képezte a deportáltakra való megemlékezés programját.

 

A napjainkban is élő 24 kaplonyi deportált közül tizenhárman voltak jelen tegnap az élő és elhunyt elhurcoltak tiszteletére rendezett megemlékezésen Kaplonyban. Az eseményt délelőtt tíz órakor egy ünnepi szentmise nyitotta meg, amelyet Szilveszter Ferences-rendi testvér segédlelkész celebrált. Prédikációja elején bevallotta, hogy nehéz szolgálat a deportáltakhoz szólni, nehéz megválaszolni, hogy miért történt mindez, viszont a hívők ugyanakkor tudják, hogy a szenvedésnek van értelme. „Jézus Krisztuson keresztül kell értelmezni a szenvedést, hiszen az Ő szenvedése nem történt hiába, hiszen megváltott bennünket” – fogalmazott Szilveszter testvér. A szentmisén a Páter Szabó Dömjén kórus végzett énekszolgálatot, továbbá három helyi diáklány, Kind Blanka, Kind Aliz és Gaja Dorottya járult hozzá versek felolvasásával a meghitt szertartáshoz.

Az áhítat után a templom melletti világháborús emlékműhöz vonultak a résztvevők, ahol a község vezetősége, valamint a politikai pártok helyi szervezetei helyezték el koszorúikat, majd a jelenlévők közös imával hajtottak fejet a deportáltak előtt.

A megemlékezés utolsó mozzanataként a Német Demokrata Fórum helyi szervezetének vezetősége egy közös ebédre invitálta a jelenlévő 13 deportáltat, valamint a meghívottakat. Az ebédet szokás szerint az egy héttel korábban hagyományos sváb módszerrel levágott és feldolgozott sertésből állították elő. A szeretetvendégség keretében a deportáltak könnyekkel küszködve szóltak a borzalmas évekről, ugyanakkor meghatódott őszinteséggel örvendtek az ünnepi alkalomnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!