ERDON Helyi hírek

2012.01.22. 11:54

Hiánypótló beruházást adtak át Gyimesfelsőlokon

Több mint kétmillió lej értékű beruházást adtak át január 21-én, szombaton Gyimesfelsőlokon. A 15 és fél kilométer hosszú vízvezeték építését a 2006/7-es kormányrendelet alapján finanszírozták, és a község öt településrészét szolgálja ki: Komjátot, Tatrosforrást, Gyimesfelsőlokot, Görbét és Alszeget.

Több mint kétmillió lej értékű beruházást adtak át január 21-én, szombaton Gyimesfelsőlokon. A 15 és fél kilométer hosszú vízvezeték építését a 2006/7-es kormányrendelet alapján finanszírozták, és a község öt településrészét szolgálja ki: Komjátot, Tatrosforrást, Gyimesfelsőlokot, Görbét és Alszeget. A vizet a hegyi források befogásával nyerik, két 200 köbméteres víztároló tartályba gyűjtik, amelyekből, egy-egy víztisztító házon keresztül, szabadeséssel jut el a háztartásokba.

 

A szalagvágásra a helybeliek az egyik víztartálynál gyűltek össze. Jelen volt a házigazda Timár Zsombor László polgármester, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Nagy Zoltán és Tánczos Barna államtitkár, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Becze István, Lukács Vilmos és Rácz Árpád megyei tanácsos. A polgármester szerint óriási jelentőségű ez a beruházás a község lakói számára, mivel mostanig a településen csak másfél kilométer hosszú ivóvízvezeték volt, miközben az utcák összhossza több mint 30 kilométer. Timár beszédében reményét fejezte ki, hogy az infrastruktúra javulásával emelkedik a turisztikai szolgáltatások színvonala, ami azért fontos, mert a turisták száma egyre növekszik Gyimesben. Borboly Csaba azt mondta: jó lenne, ha nem kellene szalagot vágni.

 

– Jobb lett volna, ha ezt a szalagot már sok évvel ezelőtt elvágták volna, ha már rég megvalósultak volna ezek a beruházások – fejtette ki a tanácselnök. – De mint tudjuk, az állam évtizedekig elhanyagolta Székelyföldet, így csak az utóbbi években sikerült fejleszteni a térséget. Mégis azt mondom: jobb későn, mint soha. Még számos beruházásra van szükség, és nem állunk meg itt.

 

A meghívottak ünnepi beszédükben hangsúlyozták az RMDSZ parlamenti és kormányzati jelenlétének fontosságát. Kelemen Hunor szerint a közösségépítéshez hozzátartozik az életminőség javítása, így minden beruházás fontos. A szövetségi elnök megköszönte a helybéliek türelmét, kitartását és összefogását az évekig tartó kivitelezésért. Korodi Attila képviselő úgy látja, az új ivóvízrendszernek köszönhetően a gyimesiek több turistát vonzhatnak, hiszen a vezetéken tiszta hegyi forrásból kapják a vizet, így „a vendég azt találja, amit meg akar itt találni”, modern körülmények között. Tánczos Barna államtitkár rámutatott: mintegy száz erdélyi település részesült a 7-es kormányrendelet támogatásából, ami a szövetség jó csapatmunkájának eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!