ERDON Helyi hírek

2011.12.15. 15:00

Tudnivalók a szociális kantinról

Havonta többezren keresik fel a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalát (ASCO) különféle szociális problémákkal. Talán vannak, akik még nem értesültek a szociális étkezde által nyújtott lehetőségekről. Összegeztük a legfontosabbakat.

Havonta többezren keresik fel a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalát (ASCO) különféle szociális problémákkal. Talán vannak, akik még nem értesültek a szociális étkezde által nyújtott lehetőségekről. Összegeztük a legfontosabbakat.

 

 

Többnyire krízishelyzetben keresik fel a hivatalt az emberek – sajnos egyre többen maradnak állás nélkül és egyre több esetben jár le a segélyfolyósítás időszaka anélkül, hogy az illető állást talát volna – mondta Koncsek Vadnai Zita, az ASCO igazgatója. A hivatal munkatársai minden érintettnek elmondják, hogy milyen szociális juttatásokra jogosultak, s meg szokták említeni a szociális kantinban való étkezés lehetőségét is.

 

Kik jogosultak

 

Megtudtuk: az ebéd ingyenes azok számára, akik a 2001 évi 416 sz. törvény alapján szociális segélyt kapnak, valamint azok számára, akiknél az egy főre eső jövedelem kisebb, mint az egy főre eső szociális segély összege, mely jelenleg 125 lej. Azok is étkezhetnek a kantinban – fizetség ellenében – akiknél a család egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a 750 lejt. Nekik az egy főre eső jövedelem harminc százalékát kell kifizetniük a család minden tagja után, aki ott étkezik. Jelenleg 191 személy viszi haza az ebédet nap mint nap a kantinból, közülük 179-en térítésmentesen. Az erre való pénzt a helyi költségvetésből különítik el, s nem kis anyagi megterhelést jelent, mondta az igazgató.

 

Szigorítások

 

2009-hez képest közel 50 személlyel kevesebben étkeznek itt jelenleg, s ez azzal magyarázható, hogy azóta lényegesen szigorodtak a feltételek. Több igazoló irat szükséges: például míg korábban évente egy alkalommal kellett felmutatni a jövedelmet igazoló okiratot, most ez háromhavonta szükséges, továbbá minden hónapban fel kell mutatni a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségtől kapott igazolást arról, hogy az érintett álláskeresőként van nyilvántartva és nem utasított vissza alaptalanul állásajánlatokat. Korábban erre az igazolásra csak háromhavonta volt szükség. Egyúttal Nagyvárad Helyi Tanácsa megszavazta, hogy csak azok a gyerekek kaphatnak ingyenes ebédet, akiknek a szülei igazolni tudják, hogy járnak iskolába, 2008 óta pedig a felnőtt, egészséges (azaz munkaképes) személyek, akik ingyen étkeznek itt, s nem érték el a nyugdíjkorhatárt, kötelesek havi 72 órányi közösségi munkát végezni.

 

Otthoni ízek

 

A szociáis kantin, mint intézmény 1997 óta létezik, de 2009 legelején megszűnt a polgármesteri hivatal melletti kantin, s az étkeztetést a Transilvania műszaki kollégium vette át. Azóta lényegesen javult az étel minősége: az ellátottak ugyanazt az ennivalót kapják, mint a bentlakásban elszállásolt diákok. Koncsek Vadnai Zita kihangsúlyozta: nagyon jó kapcsolatot tartanak fenn Ruge Maria kollégiumi igazgatóval, aki nagy szociális empátiával viszonyul az ellátottakhoz és nyitott az ASCO javaslataira.

Az ennivalót az Octavian Goga utcán, valamint a Gutenberg utcai hajléktalanszálló mellett osztják hétköznap; Hét közben meleg ételt kapnak az emberek, hétvégére pedig általában konzervet, margarint, kenyeret, felvágottat visznek haza.

 

Vélemények

 

A napokban ellátogattunk az Octavian Goga utcai elosztóponthoz. Egyszerű, tiszta környezetben mérték az ebédet: az első fogás csigatésztás húsleves volt, a második pedig gombaszószos puliszka csirkecombbal. Ottjátunkkor nem volt tumultus, s a sorukra váró emberek szívesen mondták el véleményüket. „Nagyon jó itt az ebéd és rendes adagokat kapunk” - mondta Mândru Mihai betegnyugdjas. „Mióta én idejárok, soha nem volt okom panaszkodni. A gyerekek szeretik az ennivalót, jobb mint az otthoni” - válaszolt kérdésünkre Ilyés József. Megtudtuk: ő is és felesége is betegnyugdíjasok, s mivel nagyon szűkös anyagi körülmények között élnek, úgy döntöttek, hogy legalább a két gyereknek ílymódon rendes ennivalót biztosítanak.

 

Tervek

 

Gondot jelent, hogy egyes nagyon szegény ellátottak „nem a legtisztább” edényekkel jönnek az ebédért, tudtuk meg. Az ASCO igazgatója jelenleg azt fontolgatja, hogy a hivatal ételhordókat is biztosítson majd, sőt, ezek elmosogatását is meg szeretné oldani.

Ha vannak olyan személyek, akik teljesítik a feltételeket és a kantinban étkeznének, jelentkezhetnek az ASCO-nál a 0259.44.16.77, vagy a 0259.43.13.33 telefonszámokon. Ugyanitt egyéb, szociális jellegű kérdésekben is eligazítást nyújtanak a hivatal munkatársai.

Holnap húsgombóc levest, valamint kolozsvári káposztát rizzsel és disznóhússal kapnak a kantin kliensei;ma krumplileves volt, második fogásként pedig zöldborsófőzelék fasirttal. Az év utolsó napjára, valamint január elsejére és másodikára többek között kalácsot, egy egykilós csirkét, egy csomag száraztésztát, valamint egy-egy csomag déligyümölcsöt visznek haza az ellátottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!