ERDON Helyi hírek

2011.12.02. 13:38

Nosztalgiatermékek Mikulásra

Péntek délelőtt még nem volt igazi ünnepi felhozatal a váradi piacokon, ám aki akart, már vásárolhatott virgácsot, csokimikulást vagy épp szaloncukrot. Retró termékeket is árulnak.

 

Pár nappal Mikulás előtt sem mondhatni, hogy a váradi piacokat az évekkel ezelőtti, ünnepet megelőző árubőség jellemezné. De csütörtök óta megjelentek a virgácsárusok, lehet kapni csokimikulást többféle méretben, s a karácsonyi jellegű jétékok és ünnepi csomagocskák sem hiányoznak.

 

Vesszővirgács

 

Virgácsból alapvetően kétféle kapható: a pár éve elterjedt, feldíszített műanyagcső különféle változatai mellett ismét felütötte fejét a több évtizedes emlékeket felidéző, arany-, vagy ezüstszínű vesszőkből készített piros masnis virgács. A nagyváradi nagypiacon négy-öt helyen árulnak ilyesmit: az egyszerűbb virgácsok két lejbe kerülnek, a felcicomázottabbakért akár nyolc lejt is elkérnek. Vannak, melyek tetején hóember, vagy mikulásfej díszeleg, sőt, utóbbiak éneklő változata is megtalálható (ez a legdrágább). A vesszővirgács darabja mindössze egy lej. „Nem hiszem, hogy ennél is olcsóbban tudnánk árulni. Akkor már nem érné meg. Van ezekkel annyi babramunka…” - mondja az egyik árus. Vásárlók viszont tegnap délelőtt még nemigen voltak. A virgácsosstandok melletti játékstandnál sem, ahol többek között éneklő Mikulást, vagy karácsonyi dallamot csicsergő játékmadarat árultak 20 lejért.

 

Fondant

 

Akárcsak tavaly, a csokimikulások ára ötven baninál kezdődik, öt-hatféle méret közül lehet választani, s az általunk látott legdrágábbak ára 10 lej körüli. Magyaroroszági termékek, akárcsak a szaloncukor, melynek kilójáért 11-16 lejt kérnek a nagypiacon. Különféle színű csomagolásban árulják az eltérő ízesítésű édességeket. Érdekességképp: a szaloncukrok között is felleltük a retró változatot. A rojtozott papírba és színes sztaniolba csomagolt egyszerű, csokibevonat nélküli fondant gyermekkorunk karácsonyaira emlékeztet. Itt viszont a nosztagiaterméknek megkérik az árát: ez a fajta cukor az egyik legdrágább…

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!