ERDON Helyi hírek

2011.11.03. 07:48

Téli útviszonyoknál kötelező

A közlekedési tárca közleménye és a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőségtől kapott információk szerint is csak téli útviszonyok esetében kötelező téli gumit használni.

A közlekedési tárca közleménye és a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőségtől kapott információk szerint is csak téli útviszonyok esetében kötelező téli gumit használni.

 

Ma lép hatályba a 2011-ben elfogadott 5-ös számú kormányrendelet, mely a gépjárművek téli, illetve négy évszakos gumikkal való felszerelését szabályozza. A 2011. január 31-i Hivatalos Közlönyben megjelent rendeletből kiderül, hogy a gépjárműveket téli útviszonyok (havas, csúszós útszakaszok) esetében kell téli, illetve négy évszakos gumikkal felszerelni, de a rendelet szövege nem határozza meg konkrétan az időszakot, amikor kötelező ezek használata. A közlekedési minisztérium közleménye szerint a mostani kormányrendeletnek köszönhetően biztonságosabbá válik majd a közlekedés, így kevesebb emberi áldozatot követelnek majd a csúszós útviszonyok. Tudni kell azt, hogy a téli gumik sokkal jobban alkalmazkodnak a hideghez, használatukkal csökken a féktáv és az autó irányíthatósága is jobb marad. A minisztérium rávilágít arra, hogy a hólánc használata jeges úton nem ajánlott, mert árt az abroncsnak, és az aszfaltburkolatot is károsítja. A minisztérium azt javasolja, hogy a Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) által engedélyezett gumikat vásároljanak a gépjármű-tulajdonosok, melyek ugyanakkor meg kell feleljenek az autó forgalmi engedélyében szereplő méretekkel is. Téli útviszonyok közepette elfogadottak a téli, az Alpin, Mountain vagy Winter felirattal rendelkező gumiabroncsok, illetve a négy évszakosak is, ám utóbbiak esetén az M+S, M.S vagy M&S jelzés kell szerepeljen, nem elégséges, ha csak azt írja a gumin, hogy All seasons. Abban az esetben, ha valaki téli útviszonyok közepette nem téli gumiabronccsal közlekedik, 603 és 1340 lej közötti pénzbírsággal szankcionálható (9 és 20 büntetőponttal), amennyiben úttorlaszt okoz a nem megfelelő gumiabroncs használata miatt, akkor a szóban forgó személy 5000 és 8000 lej közötti bírságra számíthat. A szabálysértésen ért sofőr tulajdonában levő gépjármű forgalmi engedélyét is bevonják a rend őrei. Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrfelügyelőség sajtószóvivője lapunk kérdésére elmondta, hogy a szatmári rendőrök abban az esetben fognak bírságolni, ha a téli útviszonyok közepette nem lesz megfelelő abroncs a járművön, addig viszont fölösleges bármilyen, a téli autógumikra irányuló ellenőrzési akciót tartaniuk, ugyanis nincs törvényes alapja a büntetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!