ERDON Helyi hírek

2011.11.03. 07:46

Téli gumiabroncs: fogytán a készlet?

Miután életbe lépett a törvény, mely értelmében téli útviszonyokon kötelező a téli gumiabroncs használata, megnőtt a kereslet a megfelelő abroncsok iránt, sőt bizonyos típusokból hiány van és az áruk is jócskán emelkedett.

Miután életbe lépett a törvény, mely értelmében téli útviszonyokon kötelező a téli gumiabroncs használata, megnőtt a kereslet a megfelelő abroncsok iránt, sőt bizonyos típusokból hiány van és az áruk is jócskán emelkedett.

 

Miután november elsején lépett életbe a törvény, amelynek értelmében a csúszós, jeges úton kötelező a téli gumiabroncs használata, egyre nehezebb a megfelelő abroncsot beszerezni. A téli gumik ára augusztustól mintegy 20-45 százalékkal emelkedett, sőt vannak olyan típusok, amelyek kifogytak a raktárakból, és a szakemberek szerint ez országos jelenség. Az alábbiakban annak néztünk utána, hogy Szatmárnémetiben is fennáll-e ez a helyzet.

 

Még lehet kapni

 

Butka Gergő, aki gumiabroncs értékesítéssel foglalkozik, kérdésünkre elmondta, valóban nagyon kevés téli gumiabroncs van, bizonyos típusokból és méretekből pedig hiány van. Példaként említette, hogy Matiz és Logan gépkocsik bizonyos típusú és méretű abroncsai már elfogytak. A szakértő szerint ennek a hiánynak több oka is van. Már tavaly is tudták az autótulajdonosok, hogy november 1–től érvénybe lép a téli gumi használatát előíró szabályzat, ennek ellenére a lakosság kivárta az utolsó percet a téli abroncsok beszerzésével, ami nem szerencsés.

Butka rámutatott, a gumiabroncs hiány európai jelenség, mivel nagyon drága a nyers gumi, a vas, valamint az alapanyagok. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt időszakban az árak is jelentősen változtak.

A szakember hozzátette, ők már nyáron beszerezték a téli abroncsokat, és bár náluk még van készleten, de az ország más városaiban már hiány van, ami 2–3 hét múlva akár Szatmárnémetiben is előfordulhat. A gyakorlat azt mutatja, hogy bár a téli gumik iránt már az őszi szezonban megnőtt a kereslet, a vásárlás a napokban tetőzött, jelenleg nagy keletje van a téli időszaknak megfelelő gumiabroncsoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!