ERDON Helyi hírek

2011.11.27. 18:11

Mindenkinek becsengettek!

<span style="color: #000000;">Szatmár megyéből nyolc gyerek inklúziója járt sikerrel, hiszen ők óvodai csoportokba illeszkedtek be, ahová a jövőben is járni fognak.

Szatmár megyéből nyolc gyerek inklúziója járt sikerrel, hiszen ők óvodai csoportokba illeszkedtek be, ahová a jövőben is járni fognak.

 

 

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Szatmárnémeti, Nyíregyháza ás Ungvár nyertes pályázatot nyújtott be Mindenkinek Becsengettek! címmel. A program 2011 januárjában indult, melynek célja a 3 és 10 év közötti fogyatékkal élő gyerekek integrációját tűzte ki célul, tudtuk meg Kisári Károlytól, a Nyíregyházi Down Egyesület elnökétől, projektvezetőtől. A programban ezer gyerek vett részt, melyből 40 volt fogyatékkal élő. A pályázók célja, hogy minél fiatalabb korban ismertessék meg a gyerekekkel, és általuk szüleikkel, nagyszüleikkel a másságot. A projekt keretében a hagyományos napközikbe fogyatékkal élő gyermekeket vittek be heti rendszerességgel gyógypedagógusok, és a kezdeti ismerkedős fázist követően az volt a cél, hogy gyakoroljanak be egy produkciót, előadást, melyet szombaton a Szatmárnémeti Északi Színházban elő is adtak a színpadon az óvodás csoportok. Kisári elmondta, az eltelt hónapok során nemcsak a gyermekekkel dolgoztak, hanem a felnőttekkel és a pedagógusokkal is. Az együttműködés 3 ország, 3 városának 3 különböző szervezete között jött létre. Pénteken a projektben részt vevők felek tanácskozást tartottak a Mindenkinek becsengettek! program eredményeiről. A programban részt vevő óvónők elmondták, hogy a gyermekek nyitottak voltak a másság megismerésére, a legnagyobb gondot a felnőttek jelentették. Dr. Kósa Attila, a Szatmárnémeti Caritas szociális vezetője elmondta, Szatmárnémetiben a projekt kezdetekor 10-12 gyermekkel dolgoztak, azonban a nyári szünidő alkalmával páran lemorzsolódtak, így a szombati gálán nyolc fogyatékkal élő gyerek lépett színpadra egészséges társaival, hogy a begyakorolt produkciót bemutassák hozzátartozóiknak. Kósa kihangsúlyozta, Szatmárnémetiben sikeres volt a beilleszkedés, hiszen a fogyatékkal élő gyermekek megszokták az óvodát, így ők a jövőben is fognak járni az óvodába. Kisári és Kósa elmondták, hogy tapasztalataik alapján Szatmárnémetiben és Ungváron nyitottabbak voltak a hatóságok a program iránt, mint Nyíregyházán. Szombaton a produkciók mellett a gyermekek arcfestésen, lufihajtogatáson és különböző kéziműves foglalkozásokon vehettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!