ERDON Helyi hírek

2011.11.28. 16:12

Karinthy Frigyesre emlékeztek

A Mihai Eminescu Főgimnázium olvasókörének tagjai a havonta megszervezett öszejöveteleken híres magyar írók, költők életét és munkáságát mutatják be.

 

 

A hétfő délutáni összejövetelen a kilenc-tizenkettedikes diákok Karinthy Frigyes műveiből vittek színpadra néhányat, amelyeket az iskola dísztermében adtak elő. Az előadás előtt Karinthy életét és munkásságát mutatták be röviden. Karithy Frigyes magyar író, költő, műfordító, 1898 és 1900 között kezdett írni színműveket, kalandos történeteket, verses meséket, valamint naplót is vezetett. Tizenöt éves volt, amikor a Magyar Képes Világ folytatásokban közölte a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című regényét. Az olvasók többnyire irodalmi karikatúráit ismerik, mint az Így írtok ti és a Tanár úr kérem, de Karinthy életműve ennél jóval nagyobb. Az író maga mondta, hogy minden műfajban alkotott maradandót. Sikeres színpadi szerző volt, művei többnyire egyfelvonásos bohózatok, de írt egész estés vígjátékokat is, mint a Földnélküly János, A nagy ékszerész, valamint komoly hangvételű darabot is: Holnap reggel. Összegyűjtött színpadi művei három kötetet tesznek ki. A Costin Diana és Samarjai Enikő tanárnők által szervezett olvasókörön a diákok tolmácsolásában Karinthy elbeszéléseivel, jeleneteivel, bohózataival ismerkedhetett meg a közönség: Énekóra, A világ legbutább kisgyereke, Notesz, Pesti kalauz idegenek részére, Hónapos szoba, Peches kísértet. Costin Diana elmondta, reméli hogy a szomorú, őszi délutánon a nézőket felvidították Karinthy humoros írásai, amelyeket a felolvasáshoz szokott diákok a színpadon is nagyon jól adtak elő.

 

Nagy Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!