ERDON Helyi hírek

2011.11.22. 15:26

Halmos Lászlóra emlékeznek

Nagyvárad - November 27-én, vasárnap este 6 órától névadója előtt tiszteleg a Szent László templom Halmos László kórusa, mely zenei eseményre a nagyváradi születésű zeneszerző fiát is meghívták.

Nagyvárad - November 27-én, vasárnap este 6 órától névadója előtt tiszteleg a Szent László templom Halmos László kórusa, mely zenei eseményre a nagyváradi születésű zeneszerző fiát is meghívták.

 

 

Brad Mónika kórusvezető az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: a zenei eseményre díszvendégnek meghívták az 1997-ben elhunyt zeneszerző jelenleg Budapesten élő fiát, Halmos Pétert is. A koncerten tizennégy szerzemény fog elhangzani, kórusművek és hangszeres művek egyaránt, közreműködik a Fortissimo trió (Tokaji Ágnes, Costin Éva és Bozsódi Beáta).

Halmos László egyébként 1909. november 10-én született Nagyváradon, pedagógus családban. Édesapja, Halmos András, a Szent László templom kántora jó nevű muzsikus volt, aki zeneszerzéssel is foglalkozott és kitűnő pedagógiai érzékkel irányította gyermeke figyelmét a zeneirodalom legértékesebb alkotásaira. Középiskolai tanulmányainak elvégzése után Budapestre került, ahol felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára. Tanárai voltak Siklós Albert, Unger Ernő, Bárdos Lajos, Harmat Artúr, Wehner Géza, Szakolczay Riegler Ernő és dr. Molnár Imre. 1931-ben szerezte meg az egyházkarnagyi, egyben zenetanári diplomát, és a zeneszerzői, karmesteri abszolutoriomot. 1931. augusztus 1-jétől a győri Székesegyház karnagya lett, működése kedvezően hatott a kórusra. Megalapította a Palestrina kórust, melynek széles repertoárt határozott meg Palestrinától Kodályig, egészen az új magyar zenéig. 1936 októberében Frankfurtban rendezték meg a Modern Egyházzenei Hetet, melyen 12 ország zeneszerzőitől 78 új művet mutattak be. Ezek közül Kodály: Jézus és a kufárok című kórusműve mellett Halmos: Barbár Miséje aratta a legnagyobb sikert, melynek köszönhetően külföldön is elkezdtek felfigyelni rá.

 

Népdalkórusok

 

Brad Mónika hangsúlyozta: Halmos László zeneszerzői tevékenységének rendkívül jelentős részét népdalkórusai jelentik, felbecsülhetetlen értékű az a munka, amelyet a szerző a magyar népdal népszerűsítése, terjesztése érdekében végzett. A csitári hegyek alatt, az Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő, a Kerekes kiskútnál népdalok népszerűségüket legtöbb esetben Halmos László népdalkórusainak köszönhetik. A nagy magyar költők verseire egész sor kórusművet komponált énekkarra, továbbá szóló énekkara zongorakisérettel, sőt szólóéneket gyakran kórussal is kisért. Csokonai, Kisfaludy, Ady, József Attila, Juhász Gyula, Weöres Sándor és még sok más magyar költő verseit zenésítette meg. De idegen költők munkáját is befogadja művészete, G. de Machaut, Edgar Poe, Dawies, Blake, Eminescu és Rozsgyesztvenszkij verseire is készült egy-egy remekbe szabott szerzeménye. Vokális művei mellett jelentősnek mondható hangszeres művészete is, noha számban a kisebb részét képezi hatalmas alkotói tevékenységének.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!