ERDON Helyi hírek

2011.11.01. 10:24

A rogériuszi piac volt a téma

Nagyvárad - Hétfő délután a Pro Demokrácia Egyesület közmeghallgatást szervezett a nagyvárad-rogériuszi piac korszerűsítéséről, melynek tervezési témáját augusztusban fogadta el az önkormányzat.

Nagyvárad - Hétfő délután a Pro Demokrácia Egyesület közmeghallgatást szervezett a nagyvárad-rogériuszi piac korszerűsítéséről, melynek tervezési témáját augusztusban fogadta el az önkormányzat.

 

 

A nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete augusztus 4-i rendkivüli közgyűlésén elvi beleegyezését adta egy olyan előterjesztésre, mely egy jövendőbeli Várad-Rogériuszi Őstermelői Üzleti Központ elkészített tervezési témájának elfogadására vonatkozott. A Melody Hotelben zajlott hétfő délutáni közmeghallgatáson Simon Adrian, a Pro Demokrácia Egyesület vezetője elmondta: elsősorban azért szervezték a fórumot, mert úgy vélik, hogy túl kevés információt közölt a helyhatóság a beruházással kapcsolatban, neki pedig ellentmondásosnak tünik, hogy egy üzleti központban mit keresnének az őstermelők. Az sem világos számára, hogy miért határ menti uniós pénzeket pályáznak meg, ez azt jelentené például, hogy „biharkeresztesi nénikék jönnének öt répát és három fej salátát árulni a rogériuszi piacra?”. Hangsúlyozta: küldtek meghívókat a Polgármesteri Hivatal, a városháza Fejlesztési Igazgatósága, a Közterület-fenntartó Zrt. (volt RAPAS), illetve az ügyben érintett valamennyi közintézmény vezetőinek és a határozattervezetet megszavazó városi tanácsosoknak is, de állítása szerint egyetlen megszólított sem reagált hivatalos formában a megkeresésre. Egyébként úgy tervezték, hogy a tanácskozáson elhangzott felvetéseket egy háromtagú (egy jogászból, egy közgazdászból és egy szociológusból álló) szakbizottság elemzi, konkrét következtetéseket tehát nem kivántak levonni, nem szándékoztak döntést hozni. Az esemény másik szervezője, Alexandra Nistor megjegyezte: a jelenleg a piacon asztalt, vagy üzlethelyiséget bérlő vállalkozók tudni szeretnék, hogy mikor kezdődnek a felújítási munkálatok, meddig fognak tartani, a korszerűsítés után az őstermelőknek és a bérlőknek jut-e majd hely, illetve hogyan fogják majd szétosztani ezeket.

 

Hozzászólások

 

A bevezető mondatok után hozzászólások hangzottak el. Úgy tünt, hogy a jelenlevők zöme egyetért a létesítmény modernizálásával, de csak azzal a feltétellel, hogy ne csökkenjen az asztalok száma, a jelenleg is ott tevékenykedő őstermelők és kisvállalkozások érdekei ne sérüljenek, az árusok ne kényszerüljenek arra, hogy emeljék az áraikat, a majdani komplexum pedig továbbra is vonzó maradjon a vásárlók számára. Bara Florica azt javasolta: ha lesz is licit, tartsák tiszteletben a jelenlegi kereskedők véleményét. Nicolae Vaida azt indítványozta: a piac melletti Predeal utcában állítsanak fel egy kártyával működő sorompót és csak az árusok gépjárműveinek engedélyezzék a behajtást. Filip Victor azért tiltakozott, mert úgy értesült, hogy a bazár részlegen az asztalok számát a jelenlegi 400-ról 150-re csökkentik, és ez meglátásában növelni fogja a munkanélküliek számát. Rodica Apostol arra hívta fel a figyelmet: a várad-rogériuszi piac jelenlegi formájában annyira népszerű, hogy sokan még a környező falvakból is oda mennek vásárolni. Viorica Abrudan- aki szerint nagyobb sajtónyilvánosságot kellene kapjon a létesítmény korszerűsítése-, elmondta: szinte naponta vásárol a piacon, megitélésében az eladók rendesek, sok a vásárló, a zöldségek és a gyümölcsök pedig hazai, friss áruk, nem importtermékek.

Az önkormányzat Fejlesztési Igazgatósága részéről megjelent Marius Moș arra hívta fel a figyelmet: jelen pillanatban csupán ott tartanak, hogy a helyi tanácsosok elvi beleegyezésüket adták a tervezési témára. Ezt követően fog elkészülni a hatástanulmány és a műszaki tervdokumentáció, majd 2012 januárjában pályázzák meg az európai uniós tendert, melyet megelőzően közvitát kell szervezzen a Polgármesteri Hivatal is. Amennyiben elnyerik a kívánt pénzösszeget, következnek az ilyen esetekben előírt törvényes fázisok, leghamarabb tehát egy-másfél év múlva kezdődhetnek el a munkálatok.

 

UGYANAZON OLDALON ÁLLNAK

 

Bimbó-Szuhai Tibor, a Közterület-fenntartó Zrt. műszaki igazgatója úgy fogalmazott: a barikád egyazon oldalán állnak, hiszen az általa képviselt intézménynek is érdeke, hogy ne csökkenjen az asztalok vagy a vásárlók száma, mert a rogériuszi piac működése az egyik fő bevételi forrást jelenti. Megjegyezte: a többfázisú projektmegvalósítás híve, és meglátásában lehet majd ideiglenes helyet találni máshol azoknak az árusoknak, akiket a munkálatok miatt néhány hónapra vagy hétre ki kell lakoltassanak. Ugyanakkor úgy vélte: biztosítani kell a folytonosságot, de mivel piacgazdaság van, úgy korrekt, ha a jobb helyeket árverésre bocsátják.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!