ERDON Helyi hírek

2011.10.20. 15:32

Tárlattal zárult a művelődés hete

Nagyvárad - A Művelődés Hete – A Tanulás Ünnepe zárórendezvényeként Csathó Töhötöm első egyéni tárlatát nyitották meg ünnepélyes keretek között szerdán este, a Tibor Ernő Galériában.

Nagyvárad - A Művelődés Hete – A Tanulás Ünnepe zárórendezvényeként Csathó Töhötöm első egyéni tárlatát nyitották meg ünnepélyes keretek között szerdán este, a Tibor Ernő Galériában.

 

A 34 éves képzőművész a megnyitó előtt, kérdésünkre elmondta: a Székelyudvarhelyi Művészeti Líceumot, majd a Nagyváradi Egyetem dizájn-szakát végezte el. 2009 óta, egy művésztábor hatására kezdett el festészettel foglalkozni, azóta saját technikát és stílust fejleszett ki. S hogy miből áll ez? Spaklival történő foltkezelés, a nagy foltok közötti fékony vonalak átcikáztatása. Kiállított munkái – saját bevallása szerint – nem egy pillanatnyi belső lelkiállapotot tükröznek, hanem egyfajta kísérletezés azzal, hogy a foltok miként hatnak egymásra – azaz a lendületes foltok között megbújó, töredezett foltok hogyan „képesek” egymással kommunikálni.

 

Nagy ünnep

 

Trifán László egy olyan dalt adott elő, melyet harminc évvel ezelőtt játszott-énekelt el a temesvári fiatalok zenei fesztiválján. Annak idején – akárcsak most - egy megfázás miatt elment a hangja, de végül elő tudta adni a dalt, s közönségdíjjal is jutalmazták, mondta a művész. A dal a megnyitó során előadott többi énekkel együtt ismét sikert aratott. Kocsis Gyula színművész Horváth Szabolcs Óda a barbárokhoz című művét adta elő, majd dr. Fleisz János, a BINCISZ elnöke köszöntötte az egybegyülteket. Többek között kiemelte a Tibor Ernő Galériának a rendezvénysorozaton belüli szerepét. Külön öröm, amikor a galéria közönségével találkoznak, mondta. Az első egyéni kiállítás nagy ünnep egy művész életében. Új művészekre volna szükség, akik megmutatják, hogy a valós értékek városa vagyunk – hangzott el.

 

Merészség

 

Később Porkoláb Lajos, a berettyóújfalui Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke tért ki az ünnep angliai eredetére, a felnőttoktatás szerepére, majd – egy újabb szavalatot követően - Holló Barna képzőművész méltatta az alkotásokat. Utalva a korábban elhangzottakra, elmondta: volt tanítványának kiállított munkái belső vívódásait jelenítik meg. „Nagyon nagy merészség, hogy ilyen jellegű kitárulkozással nyitja meg lelkét a nézőközönség felé” - mondta a képzőművész, majd arra tért ki: a város el van laposodva, a Fő utca legalább tíz galériával kellene benépesüljön. Miután Kocsis Gyula Tóth Árpád Lélektől lélekig című versét szavalta el, a jelenlévőket a Bunyitay-könyvtárban vendégelték meg a szervezők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!