ERDON Helyi hírek

2011.10.12. 10:51

Közeleg a téligumi-szezon

Az idén júniusban ismét módosított romániai közlekedési-rendszabályzat értelmében november 1. és március 1. között kötelező a téligumi használata a jeges, havas vagy síkos utakon.

Az idén júniusban ismét módosított romániai közlekedési-rendszabályzat értelmében november 1. és március 1. között kötelező a téligumi használata a jeges, havas vagy síkos utakon.

 

 

Az idén júniusban az 5. számú kormányrendelettel módosított közlekedési-rendszabályzat értelmében november 1. és március 1. között kötelező a téligumi használata valamennyi olyan gépjármű esetében, amelyek közútakon közlekednek. Ahhoz, hogy egy gumit télinek ismerjen el a hatóság, az angol sár és hó (mud and snow) szavak rövidítése mellett (M+S, M&S vagy M/S) tartalmaznia kell megkülönböztető jeleket is, vagyis egy hópelyhet és egy hegygerincet. Bár a jogszabály értelmében a rendőrség csupán azokat a sofőröket büntetheti meg, akik jeges, havas vagy síkos utakon közlekednek november 1. után nyári gumikkal, tanácsos inkább téli gumival bfelszerelkezve elindulni otthonról, hiszen a hideg hónapokban soha sem lehet tudni, hogy néhány óra múlva milyen lesz az időjárás. Ha pedig hosszabb távot kell megtenni, akkor még inkább fontos az elővigyázatosság, hiszen ha például Váradon délben süt a nap és tíz fok meleg van, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaznap este Debrecenben vagy Kolozsváron nem fog havaseső hullni. A téligumi- és hólánc használata érvényes a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre, illetve azokra a személyszállító buszokra is, amelyek több mint kilenc ülőhellyel rendelkeznek. Amennyiben a jelzett időjárási körülmények fennállnak, a rendőrök büntethetnek anélkül, hogy előzőleg csupán figyelmeztetésben részesítenék a sofőröket. A bírság értéke elérheti a 4000 lejt, bevonják a forgalmi engedélyt, sőt akár kártérítés fizetésére is kötelezhetik az érintetteket, amennyiben bebizonyosodik, hogy a nem megfelelő gumi használatával akadályozták a forgalmat.

 

Hét fok alatt

 

Kacsó Tibor, az egyik váradi autószerelő műhely vezetője lapunknak elmondta: az anyagtapadás miatt már +7 Celsius fok alatt tanácsos téli gumit használni. Egyébként az új gumik ára változó, függ a mérettől és a márkától. Egy átlagosnak mondható, a Daciákra illő új téli gumi ára a felszereléssel együtt 175-280 lej között mozoghat. A használt gumik állapota különbözhet, lehetnek „zsírtiszták” vagy olyanok, mint a nyári gumik, darabjuk pedig általában 80-90 lejnél kezdődik.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!