ERDON Helyi hírek

2011.10.11. 08:47

Ismét itt A Fehér Bot Hete

Nagyvárad- Október 10-15. között a Romániai Vakok és Gyengénlátók Egyesületének Bihar és Szilágy megyei területi szervezete 20. alkalommal rendezi meg a Fehér Bot Hetét. Íme a program részletei.

Nagyvárad- Október 10-15. között a Romániai Vakok és Gyengénlátók Egyesületének Bihar és Szilágy megyei területi szervezete 20. alkalommal rendezi meg a Fehér Bot Hetét. Íme a program részletei.

 

 

A 20. alkalommal megszervezett Fehér Bot Hete kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatón Ioan Boiț területi elnök arra hívta fel a figyelmet: idén ősszel azt is megünneplik, hogy ötven esztendővel ezelőtt, 1961. november 1-jén alakult meg a Romániai Vakok Egyesületének körösvidéki kirendeltsége. Egyébként az anyaszervezetet még 1906-ban alapította a művészberkekben Carmen Sylvaként ismert Erzsébet de Neuwied román királyné, a Vakok Filantróp Társasága elnevezéssel, mely 1956-ig működött ezen a néven, a nagyváradi fiókszervezet pedig 1961-ig a Kolozsvár központú régióhoz tartozott. Napjainkban különben 120 ezer vakot tartanak nyilván Romániában, akik közül csaknem 1700-an dolgoznak. Biharban 2687 tagja van az egyesületnek, akik közül 77-en vállaltak munkát. Ioan Boiț örömmel újságolta, hogy szeptember 27-én protokollumot írtak alá a Munkaügyi Minisztériummal és a parlament szakbizottságával, melynek értelmében úgy tünik, hogy kikerülnek a szociális törvénytervezetből a vakokat és gyengénlátokat hátrányosan érintő cikkelyek. Mint elhangzott, erről szerdai gyűlésén fog tárgyalni a munkaügyi testület.

 

Programkinálat

 

A Fehér Bot Hetének ünnepélyes megnyitóját hétfő délelőtt tartották az egyesület Szent László téri klubhelyiségében, melyet A Fehér Bot Kupája rapid sakkverseny követett, nyolc résztvevővel. Kedd délelőtt 10 órától és délután 18 órától a váradi Mária Királyné Színház Árkádia bábtársulata, illetve Iosif Vulcan színitársulata lép fel a bábszínházban. Szerdán 10 órától szintén az Árkádia bábtársulat kedveskedik egy előadással a vakoknak, melyet követően az érintettek is bekapcsolódnak a városnapi rendezvényekbe. Csütörtökön 11 órától a klubhelyiségben számítógépkezelői tanfolyamot szerveznek, este 7 órától pedig meghallgatják az állami filharmónia szimfónikus hangversenyét. Az eseménysorozat pénteken éri el csúcspontját, amikor 11 órától a klubhelyiségben ünneplik meg A Fehér Bot Napját. Szombaton 11 órakor ismét sakkverseny lesz, a hét pedig a Mária Királyné Színház színitársulatának Mezítláb a parkban című előadásával zárul a bábszínházban.

Valamennyi rendezvény a vakok, a gyermekeik és a kisérőik számára ingyenes. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pénteki nap örvend a legnagyobb népszerűségnek a körükben, amikor általában több mint kétszázan jelennek meg.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!