ERDON Helyi hírek

2011.10.13. 11:12

Gyermekáldás, a közösség ereje

A gyermekáldásról, bábaságról tartott elgondolgodtató előadást Bernád Ilona Marosvásárhelyen élő természetgyógyász, néprajzkutató a szatmárnémeti Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székhelyén.

A gyermekáldásról, bábaságról tartott elgondolgodtató előadást Bernád Ilona Marosvásárhelyen élő természetgyógyász, néprajzkutató a szatmárnémeti Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács székhelyén.

 

Bernád Ilona szülész-nőgyógyász asszisztensnő, népi gyógyászati szakíró az Aranykapu Kulturális Egyesület meghívására érkezett Szatmárnémetibe. Bevallása szerint a Kis-Küküllő mentén született, nagymamája gyógyító asszony volt, tőle és szüleitől kapott tudás késztette arra, hogy népi gyógyászattal foglalkozzon. Tizennégy évig dolgozott szülésznőként, akkor tapasztalta, hogy a mai, megváltozott mentalitás és körülmények között a legtöbb édesanya, s főleg az elsőszülők számára mennyire megterhelő a szülés. Ez késztette arra, hogy elinduljon a Kárpát-Medencébe, Moldvába és választ keressen arra a kérdésre, hogy régen miért szültek könnyebben a nők, valamint, hogy felkutassa az idős bábákat, parasztbábákat. Több mint 11 éve indult el, hogy tanulmányozza a tibeti, kínai, mongol, indiai népi orvoslás hagyományait is, de elsősorban a Kárpát-medencében gyűjtött, és tapasztalatai alapján azt a következtetést vonta le, hogy hagyni kell, hogy a szülés a maga természetes módján történjen a gyermek világrajövetelének időpontja és az édesanyja vajúdási ritmusa szerint.

A természet rendje szerint

Az egész Kárpát-medencében erős közösséggel, családdal, s termékenységi-rítusokkal próbálták biztosítani a gyermekáldást, ezt szolgálja a húsvéti locsolkodás, a májusfa állítás, Szent-Iván napi tűzugrás, regőlés, farsang, a lakodalmas szokások, a vajúdó-szűlő és gyermekágyas édesanya segítése. Manapság inkább a hagyományőrző vidékeken, pl. moldvai csángó falvakban, a felvidéki Zoboralján, a délvidéki Dél-Baranyában, Vajdaságban, Gyimesekben, Mezőségen, Szilágyságban őrzik a régi hagyomány szerint a magzati életet és az áldott állapotban levő anyákat (az új élet, vagyis a gyermek elfogadása, az élet tisztelete, komatál, felfürösztés, kiavatódás). Ez egy szent dolog, mondják az adatközlők. A régiségben nők legtöbbször a tisztaszobában szültek, olyan testhelyzetben, ahogyan az anyának kényelmes volt, ahogyan ő érezte, általában négykézláb, vagy guggolva, állva, a kezével támaszkodva, ülve, térdepelve. Felvidéken a mestergerendába kötött kötélbe, vagy Székelyföldön az ajtófélfára erősített rúdba kapaszkodott az anya. Vajúdás közben járkáltatták, nem siettették, hagyták, hogy a maga ritmusában történjen a folyamat. Bernád Ilona szerint a guggoló, vagy négykézláb ereszkedő testhelyzet a legmegfelelőbb a szülésre, ilyenkor egyenletesen tágulnak a szülőutak, a baba válla nem akad be, és nem történik gátrepedés, ami általában a háton fekvő helyzet miatt következik be. A bába általában nem avatkozott be a folyamatba, hanem masszírozta, vigasztalta, bátorította az anyukát. Somogyban négy asszony volt a szülő nő mellett, a bába, egy támasztóasszony, ketten pedig imádkoztak, énekeltek. Az anya számára is megkönnyíti a szülést, ha imádkozik, hogy a hitében megtalálja a biztonságot, így csökken a félelme, ellazul, engedi, hogy a maga útján menjen a folyamat. A csángók ma is kímélik az anyát a szülést követő hat hétig tartó gyermekágy idején, elkülönített helyen alszik a gyermekkel, a rokonság hozza számára a komatálat, ebben az időszakban nem szabad dolgoznia. Miután lejár a vérzési szakasz, minden nap gyógynövényes vízben fürdetik s jól átmasszírozzák a testét. A hasára erős kendejzővásznat kötnek, hogy az segítse a méh és a hasizomzat visszahúzódását. Hat hét elteltével a gyermek külön kosárban, bölcsőben alszik. A meddőség ritka dolog volt faluhelyen, az ilyen anyának tisztítókúrát, böjtöt, imádságot, életfürdőt, csontkovácsolást javasoltak, és női hormonokat serkentő gyógyteákat kellett innia.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!