ERDON Helyi hírek

2011.10.14. 16:02

Együttes érdek csodát is eredményezhet

A Kolozsvári Arena-val kapcsolatban számos sajtótájékoztató hangzott el. Bármelyiket is vesszük alapul, kiderül, az illető vagy illetők, akik a sajtótájékoztatót meghirdető intézethez tartoznak, elmondásuk szerint, maradandó tevékenységet fejtettek ki annak érdekében, hogy ez a létesítmény Kolozsváron létrejöjjön.

A Kolozsvári Arena-val kapcsolatban számos sajtótájékoztató hangzott el. Bármelyiket is vesszük alapul, kiderül, az illető vagy illetők, akik a sajtótájékoztatót meghirdető intézethez tartoznak, elmondásuk szerint, maradandó tevékenységet fejtettek ki annak érdekében, hogy ez a létesítmény Kolozsváron létrejöjjön.

Ebben, nagyon sok esetben nem egy alkalommal kisebb- nagyobb csúsztatások voltak. Minden egyes alkalommal, ahogy a közmondás tartja: „Minden szentnek maga felé hajlik a keze.” Ezzel nincs is semmi baj. Mondhatni benne van a pakliban, különösen választási év előtt és alkalmával.

Megtörtént valami, közölte a média, de mégsem tudott az eseményről méltó módon tájékoztatni.

Következetesen háttérben maradt az az intézet, mely tulajdonképpen megtervezte, és fel is építette a létesítményt.

Ami nem más, mint a Kolozsvári Műszaki Egyetem, melynek rektora dr. Radu Munteanu professzor, akinek az aláírása ott van az alapokmányon.

A Kolozsvári Műszaki Egyetem az ország egyik legelitebb akadémiai jellegű intézménye. Végzettjei nem csak az országban, de külföldön is olyan lehetőségek garmadáját kapták meg, melyekkel bizonyítottan eleget tudtak tenni a megrendelő elvárásainak.

Az Aréna esetében olyan pályamunkát voltak képesek bemutatni, mely a bíráló bizottságot meggyőzte arról, hogy tervük a lehető legjobb, legelőnyösebb.

Ennek volt köszönhető, hogy hazai céget bízott meg a Megyei Tanács, melynek elnöke Alin Tişe, ki végzettségére nézve jogász. De ráérzett, nemcsak ő, hanem a Megyei Tanács tagjai is, arra az előnyre, amit a bemutatott tervek magukban hordoztak.

Felkerestem Radu Munteanu rektor urat, és megkértem, mutassa be azt az utat, amit az általa vezetett intézmény megtett az Aréna megépítése érdekében.

- A történelem bármelyik szakaszát tekintjük, egy Agora építése mindenütt az egyik legfontosabb teljesítmények közé tartozott.

Az intézmény munkaközössége számára ez a megbízatás több volt, mint egy premier. A tervezők számára több volt, mint egy kihívás. Hazai cég ilyen megbízást nem kapott az utóbbi évtizedekben.

A Kolozsvári Műszaki Egyetem teljes gárdája bizonyítási lehetőséghez jutott. A terveket hamar kellett kidolgozni, mert a kivitelezők addig nem kezdhetik meg a munkát, amíg a tervek minden szempontból nincsenek készen.

A tervező részleg vezetője: Dr. Ioan Aşchilean mérnök. A kivitelező részleg vezetője Dr. Dorin Aşchilean mérnök, és mindketten a Kolozsvári Műszaki Egyetem professzorai.

A tervek két hónap alatt készültek el. Ez annak is köszönhető, hogy a tervező gárda és a kivitelezők, lévén egy intézmény alkalmazottai, neveltjei, egymást jól ismerték, tehát kommunikáció is jól áramlott közöttük.

Ennek is volt köszönhető a munka sikeres felpergetése, és az eredmények helyben való megbeszélése. Kiderült, mekkora az a kolozsvári potenciális erő, melyet igénybe véve, csodálatos eredményeket lehet elérni. Ezen a téren a kolozsvári építészek sikeresen vizsgáztak.

Az a tény, hogy megépült az atlétikai pálya is, azt jelenti, hogy az eljövendőkben Kolozsvár a nemzetközi atlétikai életbe, még hathatósabban bekerülhet, hiszen egy csomó, olyan nemzetközileg is értékes atlétikai megnyilvánulást vonzhat magához, melyek befogadására nem volt egy ilyen látványos, minden igényt kellően kielégítő lehetőség.

A két Aşchilean testvér által megalapított ACI. CLUJ. S. A. olajozottan működött, hiszen minden tagja az egyetem végzettje, vagy éppen a tanszemélyzet tagja, vagy egyetemi hallgatója volt.

Minden héten legalább kétszer tanácskoztak, de volt nem egy olyan nap, mikor két megbeszélés is volt különböző csoportokkal. Nem az irodákban, hanem a helyszínen, ahol az építkezés folyt.

Mindenki tisztában volt azzal, egy ilyen jellegű építkezést talán 100 évben egyszer építenek. Ezt az emberek átérezték.

Radu Muteanu rektor szerint ez érződött a munkájukban is. A munka folyt, évszakoktól függetlenül.

- Önnek, mint rektornak milyen feladata volt?

Nekem kellett összefognom mindazokat a vállatokat, melyek a létesítmény létrehozatalában közreműködtek. Ebben nagy segítségemre volt több évtizedes tanári munkásságom is, hiszen mindenik intézet vezetője, végzettje volt az egyetemünknek. Ez alól csak a közgazdászok voltak kivételek. De azok a Babeş- Bolyai Tudományegyetemen diplomáztak. Tulajdonképpen egyetemi kollegáink voltak, korban is.

Meggyőződhettem, az egyetemeknek van presztízsük. Mindenik értette, mi a teendője.

A négyfajta megvilágítási lehetőség nem véletlen. Nagyon átgondolt dolog. A szonorizálás, hangosítás szintén.

Engem az is vezérelt, meg tudni többet, azoktól, akik többet tudnak, mint te.

Nem egy nemzetközileg is ismert hasonló létesítményt tanulmányoztunk. Minden intézmény, amely a mi „csapatunkba” dolgozott, nemzetközi tapasztalattal rendelkezett, melyet külföldön szerzett. Számukra ismert volt ez a tempó. Gondoljuk el, három év alatt, lebontották a régi stadiont, és felépítették az új létesítményt. Nem kis feladat.

- A befektetett pénzek összegét, miért módosították?

A módosítás csak abban az esetben történik meg, ha a körülmények változása következtében, módosítani kell a kiadott pénzek összegén. A mi esetünkbe ez indokoltan háromszor történt meg. Ugyanakkor objektív okokból kénytelenek voltunk a magas épület felépítéséről egyelőre lemondani, amit nagyon sajnálok, mert azzal a kinézet is változott.

De sok olyan, amit a felszínre terveztünk, az építménybe építettük be. Eleget kellett tenni a Nemzetközi Labdarugó Szövetség kéréseinek is.

- A hivatalos átadás előtti este, hogyan érezte magát?

Nem tudtam aludni, éjjel 24 órakor kimentem a pályára, ahol már több kollegám ott volt. Futottunk a gyepszőnyegen. A tartán pályán, amely azért nem volt kijelölve, mert a tartán nem száradt meg kellő képen.

Egyébként minden rendben volt.

Bizonyítja ezt a másnapi ünnepélyes átvétel.

A pillanatnyilag Kolozsvári Aréna az ország legszebb ilyen jellegű építménye, mely remélhetőleg stimuláló, serkentő, ösztönző hatással lesz más városokra is. Ugyanakkor bizonyítja, hazai intézményeink, ha megbíznak bennük, bizonyítani tudják, nemzetközileg is elismerést érdemlő művet, tudnak létrehozni, csak akarat és pénz kell hozzá.

De azt is bizonyítják, hazánkban nem a humán anyaggal, van a nagy baj. A gondolkodást kellene megváltoztatni, ami nem is annyira könnyű.

- A romániai építészek számára, mit jelent ennek a stadionnak a felépítése?

Egy olyan példát, ami tökéletesen tükrözi a hazai építőipar képességét. Jelen pillanatban a világszintnek is megfelelő az, amit meg tudunk tenni. Mind azok, akik egy új stadiont akarnak, felépíteni eljönnek, megnézni a kolozsvári építményt.

A román építkezési iparnak egy büszkesége. Ennek következtében a kolozsvári építészek képzésének értéke is felértékelődött.

Bevezettünk egy ellenőrző- rendszert, amelyről nem nagyon sokan tudnak. Lényege: a stadion használata következtében történő változások figyelése és ellenőrzése. Vannak diákjaink, akik doktori dolgozataikban ezekkel a jelenségekkel foglalkoznak. Ennek következtében bármely pillanatban felmérést tudunk végezni. Például havazás alkalmával követni tudjuk a terhelés elviselésének folyamatát. Szélvihar esetén szintén. A tetőt tartó, kecsesnek kinéző, tartószerkezet számításait nagyon komolyan ellenőriztük. Semmit nem hagytunk a véletlenre.

Emberi életekről van szó. Ez az építészek számára is fontos kell, legyen. Nemcsak a szemnek szép, hanem hasznos, funkcióteljesítő, biztonságos, kényelmes.

Erre kellene ügyelniük a labdarugó mérkőzéseket, az atlétikai eseményeket és más rendezvényeket látogatók hatalmas tömegének.

 

Csomafáy Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!