ERDON Helyi hírek

2011.10.05. 09:17

Bródy János Nagyváradon

A Bihari Napló és az Erdély Online és a Queens Music Pub közönségtalálkozót szervez Bródy János részvételével október 10-én 16.00 órától a Városháza utca 23. szám alatt található Queens Music Pubban. A közönségtalálkozón kötetlen formában kérdéseket lehet feltenni a művész úrnak illetve dedikálást lehet kérni. A rendezvényre ingyenes a belépés.

A Bihari Napló és az Erdély Online és a Queens Music Pub közönségtalálkozót szervez Bródy János részvételével október 10-én 16.00 órától a Városháza utca 23. szám alatt található Queens Music Pubban. A közönségtalálkozón kötetlen formában kérdéseket lehet feltenni a művész úrnak illetve dedikálást lehet kérni. A rendezvényre ingyenes a belépés.

 

Bródy János munkássága

 

Bródy János a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, Kossuth – díjas zeneszerző – szövegíró – előadóművész. Ő a magyar nyelvű popzene meghonosítója, általa lett hivatalosan is elfogadott ez a műfaj, az ő művészetét még a szigorú és féltékeny kortársművészek is elismerik.

 

A kezdet

 

Azt is sokféleképpen megírták már, hogy 1964-ben érettségi után került az Illés együttesbe, abba a legendás zenekarba, amelyik nem csak saját nemzedékének életérzését, gondolkodását tudta dalokban kifejezni. A külső és belső feszültségek következtében 1973-ban felbomlott az Illés.

Következett a Fonográf korszak. Ezekben az években is sok maradandó, időtálló dal született, mert a Fonográf nemcsak egy zenekar volt, hanem alkotóműhelyként is működött. Itt készültek Koncz Zsuzsa és a Halász Judit lemezei is, melyeknek értelmi szerzője elsősorban Bródy János volt. Szövegeit ebben az időben még erősebben cenzúrázták, mint korábban, de ő mindig megtalálta a lehetőségét annak, hogy dalaiban a hivatalos szólamoktól eltérő gondolatokat és érzelmeket közvetítsen.

Bródy János önálló előadói pályafutása

 

Bródy János önálló előadói pályafutása 25 évvel ezelőtt az Egyetemi Színpadon kezdődött. Az ILLÉS és a FONOGRÁF zenekarban eltöltött évek után olyan dalok születtek, melyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége vagy ironikus intellektualizmusa szinte megkövetelte, hogy szerzőjük maga álljon velük közönség elé.

Első lemeze 1980-ban jelent meg „Hungarian Blues” címmel olyan felejthetetlen dalokkal, mint a „Filléres emlékeim” a „Földvár felé félúton”, a „Mama kérlek”, és a Bródy dalok jelbeszédes módján helyzetjelentést adó „Maszkabál”.

Második albuma a „Ne szólj szám” volt 1984-ben, melynek címadó dalában még ma is érezhető a korszak alapvető életérzése, és azóta tudjuk, hogy van olyan, hogy „Egy hétig tart egy szerelem”. Ezen az albumon jelent meg sok-sok év után újra a hatvanas évek nemzedékének egykor betiltott himnusza, a „Ha én rózsa volnék”.

A nyolcvanas évek végén következett a „Hang nélkül”, melyen az „Engedd, hogy szabad legyek”, az „Átmeneti állapot” és a „Zárt osztály” már nyíltan szólt a változás iránti vágyról, de emlékezetes maradt a „Légy hű magadhoz” vagy „A fiam meg a lányom”, melyben a szerző új szerepköréről tudósított.

Az utca másik oldalán” című összeállítás 1994-ben jelent meg, ironikus és kritikus hangvételével már az új korszak ellentmondásait tükrözte máig ható érvénnyel olyan dalokban, mint a „Tangó LeMondó” és a „Haggyá’ má’ békibe’”, de művészi hitvallást is jelzett a „Mit tehetnék érted”, „A földön járj” vagy az „Őszinte bohóc”.

Hét év után, az új évezred kezdetén „Kockázatok és mellékhatások” címmel jelent meg a legújabb album.

 

Tíz év után elkészült legújabb, hetedik szólóalbuma, melynek sokat mondó címe: "Az Illés szekerén". A szeptember 20-án megjelent 58 perces album komoly meglepetéseket tartogat még azoknak is, akik jól ismerik Bródy János eddigi pályafutását. Az alkotók szándékai szerint az Illés zenekar hagyományainak szellemében került összeállításra az izgalmasan sokszínű zenei anyag.

A 14 dal mindegyike önállóan is élvezhető produkció, de gondosan sorba állítva és egymáshoz kapcsolódva a külön-külön is sikergyanús számok különleges összhatásban érzékeltetik egy jelentős művész véleményét az állandóan változó és örökösen visszatérő körforgásban élő világunkról. A lemezen szereplő dalok a következő sorrendben ajánlottak meghallgatásra: “Rég elmúltam 60”, “Édes életünk”, “Ezek ugyanazok”, “Ne légy jó hozzám”, “Talán még túl fiatal”, “Nyuggerdal”, ”És mennyi szerelem”, “Ahogy állnak a csillagok”, “A királylány balladája”, “A szebb jövő”, “A falra festett ördög”, “Maszkabál”, “Lesz még egyszer”, és végül “Az Illés szekerén”

A Nagyváradi koncerten az új lemezről is hangzanak majd el dalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!