ERDON Helyi hírek

2011.10.03. 14:20

Bontják az Emília malmot

Már áprilisban elkezdte bontani tulajdonosa a nagyváradi Emília malmot anélkül, hogy bontási engedélye lenne rá – hangsúlyozza Csomortányi István helyi politikus.

Már áprilisban elkezdte bontani tulajdonosa a nagyváradi Emília malmot anélkül, hogy bontási engedélye lenne rá – hangsúlyozza Csomortányi István helyi politikus.

A nagyváradi Demokrácia-központban tartott tegnapi sajtótájékoztatón Csomortányi István az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) regionális szervezési igazgatója elmondta, hogy az idén áprilisban kezdődött meg az 1885-ben épült Emilia malom bontása. Csomortányi István és munkatársai a nagyváradi önkormányzattól megtudták, hogy a tulajdonosnak, Ovidiu Copil Bihar megyei tanácsosnak nincs bontási engedélye. Csomortányi kifejtette: mivel az egykori malom a város műemlékvédelmi övezetében helyezkedik el, ezért annak lebontásához akkor is engedély kell, ha az ingatlan maga nem műemléképület. Ráadásul elkezdődött az Emília malom és további négy váradi ingatlan műemléképületté nyilvánítási eljárása, márpedig a műemlékvédelmi törvény kimondja, hogy az eljárás megindításától számított tizenkét hónapon át a szóban forgó építményekre is a műemléki besorolású ingatlanokra vonatkozó jogszabályok érvényesek. Mindezeket figyelembe véve a malom tulajdonosa bűncselekményt követ el azzal, hogy bontja a malmot, szögezte le Csomortányi. A politikus számos illetékes intézményhez nyújtott be reklamációt, amelyben felhívja a figyelmet a törvénytelenségre: jelezte az ügyet a Nagyváradi Önkormányzat Főépítészi Hivatalánál, Bihar Megye Főépítészi Hivatalánál, a Bihar Megyei Építésfelügyeletnél, a Bihar Megyei Rendőrség műemléki rendőrségénél, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítványnál és a megyei Kulturális, Felekezeti és Örökségvédelmi Igazgatósághnál, és telefonon megkereste a kolozsvári székhelyű Területi Műemléki Bizottságot is.

Van bontás. Nincs bontás

Csomortányi István a sajtótájékoztatón falra kivetített képekkel bizonyította azt, hogy az ingatlan déli részében már megkezdődött a bontás. Kérdésünkre válaszolva pedig elmondta, hogy beadványaikra egyelőre semmilyen választ sem kaptak egyetlen illetékes intézménytől sem, és mint hozzátette, éppen ezért is fordultak a sajtóhoz, hogy a közvélemény tudja meg azt, hogy a hatóságok és az iletékes intézmények nem állítanak le egy törvénytelenül zajló ingatlanbontást. Csomortányi kiemelte, hogy ez nem egyedi eset, hiszen Nagyváradon és Bihar megyében is számos esetben előfordult, hogy régi építményeket tüntettek el e föld színéről, példaként említve a kétszáz éves érsemjéni híd lebontását. A sajtótájékoztatón jelen lévő Zatykó Gyula, az EMNP partiumi régióelnöke elmondta, hogy az új magyar párt célkitűzéseinek egyik fontos eleme épített örökségünk óvása és megőrzése. Telefonon megkerestük az Emília malom tulajdonosát, Ovidiu Copil megyei tanácsost is, aki kijelentette, hogy a malomnál nem történik semmiféle bontás, majd hozzátette, hogy az épület egyelőre nem szerepel semmiféle műemlékvédelmi listán, vagyis ugyanolyan épület, mint a többi.

Garancia

Megkérdeztük az ügyben Sárközi Zoltán helyi tanácsost, a Nagyváradi Műemlékvédő Alapítvány elnökét is, aki elárulta: ”mintegy két hónapal ezelőtt a Várszövetség tagjai jelezték azt, hogy bontják az Emília malmot. Ezek után azonnal értesítettem a megyei építészeti felügyelőséget és a város Ingatlankezelő Hatóságát, és az alapítványunk apparátusát is. A városháza inspektorai kimentek a helyszínre és ledokumentálták a tapasztalt állapotot. Az alapítvány azt javasolta mind az ingatlankezelőnek, mind az építészeti felügyelőségnek, hogy szólítsák fel a tulajdonost, hogy állítsa vissza az épület eredeti állapotát. A városháza ebben az ügyben szakszerűen járt el, és én garantálni tudom azt, hogy az Emília malom nem lesz lebontva” - zárta szavait Sárközi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!