ERDON Helyi hírek

2011.10.24. 14:57

A megemlékezés kellékei

Nagyvárad - Van olcsó és drága virágkoszorú, kicsi és nagy mécses, s őszi virágokból is nagy a kínálat – mindenki kiválaszthatja, hogy mit helyez majd el szerettei sírján. Már elkezdődött a vásárlás.

Nagyvárad - Van olcsó és drága virágkoszorú, kicsi és nagy mécses, s őszi virágokból is nagy a kínálat – mindenki kiválaszthatja, hogy mit helyez majd el szerettei sírján. Már elkezdődött a vásárlás.

 

Mint láttuk, a virágüzletekben egyelőre főleg művirág-koszorúkat kínálnak megvételre, ezek viszont a legkülönfélébb formában és kivitelezésben megtalálhatók – többek között szív- és keresztformájú is akad közöttük. Az árak öt lejnél kezdődnek, s elérhetik akár a 120 lejt is. „Látszik rajtuk, hogy különlegesek, nem csak feltűzdeltem rájuk néhány művirágot” - mutatja áruját egy újonnan nyílt virágbolt vezetője. Nála 10 lej a legolcsóbb koszorú, de láttunk 75-80 lejest is. Rendelésre természetes anyagokból, élővirágból is készít koszorúkat, ezek ára 50 lejnél kezdődik, s mint mondta, az ilyeneket első sorban azoknak ajánlja, akik valami különlegeset szeretnének. „Van, aki úgy érzi, hogy valami egészen szépet szeretne elhelyezni a szerettei sírján, akkor is, ha valószínűleg nem marad ott egy napnál tovább” - mondja egy másik üzlet munkatársa.

 

Kínálat

 

A legkisebb mécsesek ára mindenütt 30 bani, a nagyok pedig – ugyanaz a típus - van ahol 20, van, ahol 11 lejbe kerülnek.Virágokból is van bőven választék. A legtöbb üzletben a cserepes krizantémok ára 8 lejnél kezdődik.

A Decebal-piacon szintén megjelentek a standokon a koszorúk, a krizantém- és szalmavirág-csokrok, s mécsesekből, gyertyákból is van választék. „Egy csokor három, két csokor öt lej” - kínálja portékáját a bejárathoz közel egy árus – s mint megtudtuk, nála ugyanynnyit kóstál a krizantém, mint a szalmavirág. Kissé hátrébb hatalmas csokorban árulják a cserepes krizantémokat. A biharpüspöki, idősebb hölgytől megtudtjuk: tulajdonképpen a lányának a vállalkozása, de természetesen ő is besegít. A virágokat ők is termesztik, ők is adják el – ezért tudják alacsonyan tartani az árakat. Nála egyébként már 5 lejért egy egész méretes cserépnyi virágot lehet vásárolni. Vásárlói is vannak. „Ilyen áraknál nem is csoda. Már 3-4 doboznyit eladtam ma” - teszi hozzá. Természetesen koszorúkat is árulnak a piacon, de az árusok itt valamiért nem szívesen állnak velünk szóba. Itt is műkoszorúkból van a legtöbb, a legtöbbnek az ára 15-30 lej közötti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!