ERDON Helyi hírek

2011.09.13. 17:32

Idén kész lesz az Ágoston utca

A munka nehezén már túl vannak a nagykárolyi „Zsinórutcán”, tudtuk meg Adorján Csabától, a helyi Közterület-fenntartó Vállalat vezetőjétől, a betervezett elvégzendők rövidesen meglesznek.

A munka nehezén már túl vannak a nagykárolyi „Zsinórutcán”, tudtuk meg Adorján Csabától, a helyi Közterület-fenntartó Vállalat vezetőjétől, a betervezett elvégzendők rövidesen meglesznek.

 

 

Tavasz óta folynak a munkálatok a nagykárolyi Ágoston utcán, az ígéretek és remények szerint az egyik oldal nemsokára valóban elkészül, a hideg idő beállta előtt mindenképpen. Sok és nehéz munka volt, mondta Adorján Csaba, a Városi Közterület-fenntartó Vállalat vezetője, sokkal nehezebb volt a példaértékűnek szánt zöldövezet kialakítása, mint talán az kívülről látszik. A „neheze”, vagyis az útmunkálatok lassan teljesen befejeződnek az egyik oldalon. Az út alapját végig fel kellett szedni ott, ahova a zöldterület „kiterjeszkedett”, itt mintegy hatvan centiméter mélyre kellett lemenni, és felszedni a követ. A járda ugyanakkor ki lett szélesítve, mivel egy plusz sávot alakítanak ki bicikliút számára. Ide földet kellett hozni, és feltölteni az alapot – ez gyakorlatilag 76 teherautónyi föld szállítását és szétterítését jelentette.

Most már a „finomabb” munka folyik, vagyis a kertészeti teendők. A leendő pázsitrészt feltárcsázzák, arra jön rá a friss föld, a termőréteg. Ezzel a fázissal az utca mintegy kétharmad részében már megvannak. Következik a fűmag elvetése, a hengerelés, a gömbjuharfák ültetése. A gömbjuhar praktikus díszfa, ernyős lombja szépen mutat, árnyékot tart, ugyanakkor nem nő túl magasra, nem „növi be” a különféle vezetékeket. Ez fontos szempont, magyarázta Adorján Csaba, sok gondjuk akad a régi nagy útszéli fákkal, minduntalan csonkolni kell őket a vezetékek miatt, sok lakossági bejelentés érkezik hozzájuk ilyen típusú munkák miatt. A gömbjuhar nem igényel gyakori nyírást, két-három évente kell csak kisebb „fazonigazítást” végezni majd lombjukon.

Az Ágoston utca megkezdett oldala tehát még az idén biztosan készen lesz teljes egészében. A másik oldalt érintő munkálatok valószínűleg jövőre kezdődhetnek, a szükséges dokumentációk, engedélyeztetések most készülnek. Gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat fogják az átelleni zöldövezetben is elvégezni.

Végül a kocsifeljárók is az önkormányzat segítségével lesznek kialakítva, mondta Adorján, bár eredetileg ezt a lakosságra szerették volna bízni, ám nagyon sokan jelezték, hogy nincs anyagi fedezetük rá. Ezért a Közterület-fenntartó Vállalat fogja tört kővel beborítani és lehengerelni a kapubejáratokat, egyelőre tőlük is csak „ennyi telik”.

Sok kisebb, kevésbé látványos munkája van folytonosan a vállalatnak, tudtuk meg, a mindennapi karbantartásokon, zöldövezeti tevékenységeken kívül is. Az esőelvezető kanálisok fedeleit emelik fel például az újonnan aszfaltozott utcákon. Ez amúgy az Apaserv munkája lenne, hozzájuk tartoznak a szóban forgó lefolyók, a város majd ki is számlázza számukra az elvégzett munkát. A Petőfi Sándor utcában is javítanak, ott szintén a kapubejáratoknál van elvégzendőjük, mivel több helyen megállt az esővíz. Közben a jövő héten esedékes kisebb aszfaltozások számára készítik elő a terepet, illetve az ősszel a kastélykertben esedékes ültetéseken is elkezdtek már dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!