ERDON Helyi hírek

2011.09.29. 12:02

Hegyközi Gesztenyefesztivál Síterben

A Hegyközön immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a gesztenye fesztivál, ez alkalommal egy nagyobb, színesebb programmal, amelyet október 2-án a síteri Bangéta halastónál tartanak meg.

A Hegyközön immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a gesztenye fesztivál, ez alkalommal egy nagyobb, színesebb programmal, amelyet október 2-án a síteri Bangéta halastónál tartanak meg.

 

A Bangéta Ranchen egy színes program várja az odalátogatókat, a délutáni órákban meglepetés műsorok színesítik a programot, amelyek már délben megkezdődnek. Délután különleges családi és gyerek programok, gyerek és felnőtt játékok lesznek, de lesz még lacikonyha, büfé, minden ami biztosítja a jó szórakozást. Tóparti hely lévén hal ételek különböző formában elkészítve, frissen. Az esti órákban 19 órai kezdettel a vajdasági 3+2 mulatós zenekar egy másfél órás élő koncerttel rukkol elő a nagy érdemű közönségnek. A néptánc kedvelők a síteri Irisz műkedvelő néptánccsoport előadásában gyönyörködhetnek, hiszen a településen ők az egyetlen együttes akik célul tűzték ki a régi tánchagyományok ápolását, de ott lesz a hegyközcsatári Szalmavirág néptánccsoport is egy kitűnően koreografált tánccal, akik már évek óta művelik nagy szeretettel ezt a műfajt. Gesztenye fesztivál lévén nem hiányozhatott a gesztenye sem, amely főtt, sült illetve gesztenyepüré formájában lesz kapható. A rendezvény szervezője a hegyközcsatári RMDSZ községi szervezete, média támogató a Bihari Napló és a Partium rádió. A rendezvény ideje alatt kisorsolásra fog kerülni egy DVB-T vevőkészülék, amely alkalmassá teszi a TV készüléket a Mindig TV programjainak vételére.

 

 

A 3+2 zenekar

 

A hetvenes években valahol a bús, kietlen, homokos Dél-Bánátban új szórakoztató zenei irányzat kelt életre. Hívták-hívják lakodalmas rocknak, Bugyi-rocknak, az első - akár emblematikus - zenekarának pedig a Bugyi testvérekből álló 3 + 2 tekinthető. Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt. A fiúk kezdetben a papa kocsmájában, majd bálokon és lagzikban muzsikálták az öreg zenészektől eltanult repertoárt, ami a lakodalmakban közkedvelt nótákból, csárdásokból állt, de néha jöhetett a rockzene is, úgyhogy háromnyelvű volt a produkció: magyar, szerb,angol. A 3 + 2 igazi karrierje azonban csak a nyolcvanas évek elején indult el, amikor már a dél-bácskai Temerinben éltek, s egyre közkedveltebbekké váltak, igaz, még ekkor sem ebből éltek. Aztán egy profi hangtechnikust is bevettek a bandába, ő vette fel a Halvány őszi rózsa, a Kicsiny falum, a Kombiné, az Egy asszony miatt vagyok ilyen léha című számokat, amelyeket legelőször a helyi rádióadók adtak le. Sikerük egyik nyilvánvaló oka az volt, hogy modernebb, divatosabb elektronikus hangszereken játszották (gitárok, szintetizátor, dob) az egyébként közismert dalokat...

Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!