ERDON Helyi hírek

2011.09.13. 18:20

Famegmunkálás Szatmárban

„A fa szerepe a szatmári vidéki kultúrában” címmel előadássorozatot szervez pénteken és szombaton a Szatmár megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság.

„A fa szerepe a szatmári vidéki kultúrában” címmel előadássorozatot szervez pénteken és szombaton a Szatmár megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság.

„A fa szerepe a szatmári vidéki kultúrában” címmel kétnapos rendezvényt szervez pénteken és szombaton Szatmár megyében a Szatmár megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság, együttműködésben a Szatmár Megyei Múzeummal, az Avasi Falumúzeummal és a Nagykárolyi Múzeummal. Az eseményre az Európai Örökség Napok keretében kerül sor, amelyhez Románia 1992-ben csatlakozott először, és melynek idei témája: A fa, mint kulturális örökség, tájékoztatott George Vulturescu, a Szatmár megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság vezetője, kiemelve, hogy Szatmár megyében is gazdag hagyománya volt a fa megmunkálásának. Korábban a megyei turizmus fellendítését célzó projekt keretében, illetve a mostani alkalomra készítettek olyan szóróanyagokat, képeslapokat amelyek hagyományos fatornácos házakat, csűröket, templomokat ábrázolnak. Liviu Marta a megyei múzeum igazgatója elmondta: A megyei múzeum fontosnak tartja a falusi értékek megőrzését, ezért bükkaljai Mogyoróson és Érendréden felújítanak egy-egy tájjelegű házat, amelyeket az önkormányzatok segítségével be is szeretnének rendezni.

Előadássorozat

Az esemény keretében pénteken 11 órai kezdettel előadássorozatra kerül sor az Avasi Falumúzeumban a gémeskutakról, a vízimalmokról, fatemplomokról, illetve kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a szatmárnémeti Faipari Iskolaközpont diákjainak munkáiból. Szombaton szintén 11 órai kezdettel a nagykárolyi Károlyi kastélyban kerülnek bemutatásra a XIX. század végi hangulatot felidéző termekben a rokokó, barokk stílusú bútorok, illetve egy fotókiállítás. Amint Remus Vârnav, az Avasi Falumúzeum igazgatója elmondta, a szabadtéri múzeum mellett a Túr folyón a víz által hajtott régi faszerkezetek is megtekinthetőek, akár működés közben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!