ERDON Helyi hírek

2011.09.28. 10:48

Dobos Menyhért interjú

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma 2011. szeptember 7-ei ülésén Dobos Menyhértet, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) addigi tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesét választotta a Duna Televízió vezérigazgatójává, jelentette be a grémium elnöke az MTI-nek.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma 2011. szeptember 7-ei ülésén Dobos Menyhértet, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) addigi tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesét választotta a Duna Televízió vezérigazgatójává, jelentette be a grémium elnöke az MTI-nek.

- Szeptember 21-étől tölti be ezt a pozíciót. Váratlanul érte az első sikertelen szavazás után kiszivárgott hír, miszerint második alkalommal a médiatanács Stein Róbert mellett Önt is jelölte a nyolctagú testület? – kérdeztem Dobos Menyhért vezérigazgatót.

- Váratlanul ért, mert Amin Zoltán – aki jelenleg is a Duna TV szolgáltatási vezérigazgató-helyettese - kitűnő szakember és méltó lett volna a vezérigazgatói megbízásra is. Ugyanakkor, miután már másodszor jelöltek erre a tisztségre, kész koncepcióval érkeztem a testület elé.

- A második körben már nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel választották meg a posztra. Mit kértek és mit várnak Öntől?

- Röviden azt válaszolhatnám, hogy a Közszolgálati Kódex irányelveinek a betartását. Elképzeléseimet vázolva elmondtam, hogy a Duna TV legszebb hagyományait követve az összmagyarsághoz szóló, értékmegőrző, értékteremtő műsorokat tervez. Emellett formátumában megújuló, a tartalmat szem előtt tartó közszolgálati médium marad.

- A Duna Televízió része a közmédia-rendszernek. A közszolgálati médiumok elindultak az integráció útján. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Alap szeptember 15-ei sajtótájékoztatója az őszi műsorstruktúráról. Egy kész koncepciót örökölt, változtat rajta, vagy megvalósítja elődje elképzeléseit?

- Az őszi struktúra elkészült, a gyártási folyamat elindult. A koncepció egészén már változtatni nem lehet, de nem is szükséges, mert kiváló szakemberek állították össze – természetesen a pénzügyi lehetőségek figyelembe vételével. A minőség a gyártón múlik, amelyet mi is folyamatosan nyomon követünk. Az ars poeticánknak érvényesülnie kell, vagyis minden olyan tartalmat szívesen látunk a képernyőn, amely nemzetmegtartó, a nemzeti identitást erősíti, és a közösséget építi. Szeretném a Sára Sándor által megteremtetett hagyományokat folytatni.

- A további profiltisztítást mennyire tartja, tartaná fontosnak a Duna Televíziónál?

- Kulcsfontosságú, hogy a négy tévécsatorna profilját a közmédia-rendszerben definiáljuk. A Duna és a Duna 2 elsősorban a Kárpát-medence és a szórványban élő honfitársaink közéleti csatornája, amely segít eligazodni a bábeli zűrzavarban.

- Hogyan definiálná intézménye misszióját, küldetését a jövőben?

- A Duna Televízió két évtizede a világ összmagyarságának a televíziója. Töretlenül hozzájárult és hozzájárul ezután is a magyar identitás, a nyelv, a kultúra és a hagyományok őrzéséhez. Összekötője volt és marad az anyaországi és a diaszpórában élő magyarságnak. Elkötelezetten foglalkozott és foglalkozik a szomszédos országokban élő magyarok problémáival, kulturális és társadalmi életének eseményeivel. Öt világrész magyar tagjainak sugároz vallási és kulturális műsorokat, közvetít színházi- és koncertfelvételeket, mutat be portré- és dokumentumfilmeket. Missziót teljesít és küldetésének érzi, hogy az embereket jobbá és műveltebbé tegye, szolidaritásukat erősítse.

- A Duna Autonómia Duna 2 néven kulturális csatornává alakult át. Mit jelent ez a névcsere?

- Azt remélem, többet ennél, elsősorban minőséget. Sorra mutatunk majd be olyan nívós opera-, koncert-, dokumentumfilmeket, és természetesen saját gyártású kulturális műsorokat, amelyekre reményeink szerint régen éhezik az igényes néző. Hidat alkotunk a Kárpát-medence és az óhaza között. Reprezentáljuk az európai közösség hallatlanul gazdag gazdasági, kulturális és szellemi életét. Abban bízom, hogy általunk a magyar és az egyetemes kultúrát közvetítő dokumentum- és játékfilmek az anyaországtól távol élők számára is elérhető közelségbe kerülnek. Egyedi stílusban próbálunk ismeretszerző szórakoztatást nyújtani, sorsokról szóló filmeket bemutatni. Sokrétű tárházunkban filmtörténeti kuriózumok találhatók, s izgalmas barangolásra invitáljuk a nosztalgiázni vágyókat is. A legnevesebb európai rendezők lenyűgöző gyöngyszemei, a leghíresebb színészek, sztárok nagyszerű alakításai, az örök klasszikusok és az új, kortárs mozi-sikerek sem hiányozhatnak kínálatunkból.

- Mennyire takarékos és gazdaságos a műsorgyártás az összevont média-rendszerben?

- A médiatörvény megteremtette tartalomgyártónk, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működéséhez a normatív finanszírozás alapjait. Az új rendszer a Zrt.-k számára lehetőséget biztosít arra, hogy mi, a vezetők elsősorban a műsorokra koncentráljunk. Arra, hogy a műfajok széles spektruma, skálája jelen legyen a csatornák képernyőjén, hogy ismét készüljenek értékes tévéjátékok, nívós dokumentum- és természetfilmek, jó minőségű gyermekműsorok, animációs- és rajzfilmek. Legyenek színházi közvetítések, fikciós sorozatok, igényes szórakoztató programok, tartalmas műveltségi vetélkedők. A vásárolt produkciók mellett újra készüljenek saját gyártású műsoraink is. Hogy ismét kialakuljanak olyan alkotóműhelyek, amelyek összehangolt munkával visszahozzák a közszolgálat presztízsét.

- Újra nyitunk – hirdetik plakátjaik az őszi megújulást…

- Hisszük és reméljük, hogy a nézők és a hallgatók minden pillanatban találnak olyan programot a közszolgálati televízió- és rádiócsatornákon, amelyek minőségi kulturális élményt, hiteles tájékozódási lehetőséget nyújtanak számukra. A párhuzamosságok megszüntetésével, a felszabaduló szakmai és munkaerőforrások jobb kihasználásával az őszi és a téli hónapokban lépésről lépésre jelennek meg az újdonságaink. A közmédia őszi műsoraiban hazánk legismertebb televíziósaival, színészeivel és művészeivel találkozhatnak az érdeklődők, új stúdió- és riportműsorok, vetélkedők, show-műsorok is indulnak.

- A Mága Show-t már is ellentmondásosan fogadta a sajtó.

- A Mága Show igazi meglepetés lesz. A királyok hegedűse játékával elbűvölt már neves közéleti személyiségeket, uralkodókat, hercegeket, sejkeket, hollywoodi sztárokat. Abban bízom, sztárvendégeivel, világhírű hegedűművészekkel nézőinket és a stúdióba meghívott közönséget is elvarázsolja majd kéthetente, vasárnap a Duna képernyőjén.

- Ön több évtizedet töltött közvetlenül a műsorgyártás területén, a klasszikus tévékorszak igazi tanúja. Két felnőtt férfi édesapja, két unoka büszke nagypapája. Ebben a rohanó, gyorsan változó világban milyen kapaszkodókat nyújthat az ifjú nemzedéknek például a közszolgálati Duna és Duna 2 csatorna?

- A teljes műsorpolitikánknak őket (is) kell szolgálnia. Hatalmas a felelősségünk, ezért törekednünk kell az értékes-minőségi-szórakoztató programok összeállítására. Mércévé, etalonná kell válnunk. Ebben látom a közszolgálat igazi jövőjét.

Pályakép

Az 1950-ben született Dobos Menyhért a Híradásipari Technikum elvégzése után, 1969-től dolgozott a Magyar Televízióban kép- és hangtechnikusként. A Janus Pannonius Tudományegyetem bölcsészettudományi karán szerzett diplomát, majd az MTV ügyfélkapcsolati osztályának vezetője lett. Ezt követően a szervezeti kapcsolatok főosztályvezetője, majd az alelnöki, illetve az elnöki kabinet vezetőjeként tevékenykedett. Az MTV Közéleti Főszerkesztőségét, vagyis a Közéleti, a Vallási és Egyházi, a Kisebbségi és a Határon-túli Műsorok szerkesztőségének munkáját 2003-tól 2010. június 6-áig irányította. Az intézmény programtanácsának 2010. június 7-étől lett a tagja, majd az m1 és az m2 megbízott műsorigazgatója, ugyanez év novemberétől pedig szolgáltatási vezérigazgató-helyettes volt. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) 2011. áprilisától 2011. szeptember 20-áig tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettes. 2011. szeptember 21-étől a Duna Televízió vezérigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!