ERDON Helyi hírek

2011.09.23. 13:19

Bihardiószegiek ismét a „Diós-települések” találkozóján

Bihar megye - Szeptember 17-én, szombaton a Zala megyei Dióskál adott otthont a Diós-települések V. találkozójának. Dióskál kb. 500 fős falu, rendezett szőlősdombok és erdők veszik körül.

Bihar megye - Szeptember 17-én, szombaton a Zala megyei Dióskál adott otthont a Diós-települések V. találkozójának. Dióskál kb. 500 fős falu, rendezett szőlősdombok és erdők veszik körül.

 

 

 

Széles, rendbetett porták és nyugalom jellemzi Dióskált. Érdekesség, hogy a kapuk, kerítések szimbolikus jellegűek, csak méteres magasságúak. A lakosok vendégszeretete, közvetlensége dícséretet érdemel. Az évente megrendezett találkozón már másodszor vett részt Bihardiószeg csapata, így ismerősként üdvözöltük a helybelieket, továbbá Diósjenő, Diósd, Gyenesdiás, Diósviszló, Diósförgepatony (Szlovákia) és Zentagunaras (Szerbia) csapatát.

 

Diós sütemények

 

A falu központjában minden település igyekezett a legszebben kidíszíteni saját standját. Mi is bemutattuk a településünkre jellemző himzéseket, italokat és képkiállításunkból megismerhették községünk főbb épületeit, hivatalait, népünnepélyeinket, és a helyi huszárbandériumot is. Az ünnepélyes megnyitó után bemutatkoztak a települések, kitérve a néveredetre, a földrajzi fekvésre, gazdasági- illetve kulturális életre, és mindenki meggyőződéssel nyilatkozta, hogy a rendezvény megálmodása és elindítása – mint már bebizonyosodott - nagyon jó ötlet volt. Nem maradt el a diós sütemények versenye sem, ahol 52 féle édes és sós sütemény "versengett". Délután néptánccsoportok, népdalkörök, harmónikások, énekesek, cigánytáncosok, dalárdások, asszonykórusok gondoskodtak a jó hangulatról.

 

Vándordió

 

A vándordió, ami a „diós”-rendezvény szimbóluma, Diósjenőről (az előző találkozó helyszínéről) Dióskálra vándorolt és a legközelebbi találkozóig, ők vigyáznak rá. Az esemény a nemzeti Himnusz közös eléneklésével, majd lampioneregetéssel ért véget, mintha jelképezné, hogy sokszínű a kultúránk, bár eltérők a lehetőségeink, egyikünk előbb, másikunk később ér célba, de egymást biztatva, segítve, egyet akarunk és összetartozunk - mi, "Diós"-települések.

Mészáros Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!