ERDON Helyi hírek

2011.09.30. 14:24

4250 km 14 nap alatt – Útjára indult az RMDSZ népszámlálás karavánja

Pénteken, szeptember 30-án útjára indult Kolozsvárról az RMDSZ Főtitkársága által koordinált népszámlálási karaván, mely a következő hetekben, október 23-ig, 14 napon keresztül járja Erdély különböző vidékeit.

 

„A karaván célja a 2011. október 20-31. közötti időszakban sorra kerülő népszámlálásról való tájékoztatás. Szeretnénk eljuttatni minden fontos technikai tudnivalót az emberekhez, arra buzdítva mindenkit, hogy bátran és büszkén vállalja magyar identitását, anyanyelvét, és vallási hovatartozását” – ismertette Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. Kiemelte, a népszámlálási karaván elsősorban a szórványban élő magyarokra koncentrál, útja során 10 megyében több mint 100 olyan települést érint, ahol a 2002-es népszámlálási adatok alapján a magyarság számaránya 18 és 22 százalék között mozog. Ezekben a kisvárosokban, községekben, falvakban élő magyarok többségében román környezetben szocializálódtak, esetenként vegyes házasságokban élnek, románul tanulnak és dolgoznak – az RMDSZ számára kiemelten fontos eljutni ezekhez az emberekhez, megerősíteni őket identitásukban, és ennek felvállalására bátorítani őket.”

A karaván az első két napon Kolozs megye több településére látogat el: Tordatúr, Ajtony, Györgyfalva, Magyarlóna, Kisbács, Tordaszentmihály, Aranyosgyéres, Aranyosegerbegy, Magyarfráta, Mezőkeszű, Magyarszovát és Melegföldvár magyarságát szólítja meg. Ezt követően vasárnap a 15 személyből álló csapat Szilágy megyében Ketesd, Váralmás, Középlak, Nagypetri, Szilágyballa és Zilah magyar lakosainak hívja fel a figyelmét a népszámlálás fontosságára. A hátralevő időszakban pedig Bihar, Arad, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Maros és Fehér megye szórvány települései kerülnek sorra.

„A népszámlálási karaván során a szórólapozás és hangos-buszozás mellett beszélgetésekre is sor kerül a helyi véleményformálókkal, ugyanakkor lakossági fórumok keretén belül, ahol erdélyi hírességek buzdító üzeneteit is levetítik, a 2011-es népszámlálás fontosságára hívják fel a figyelmet a Szövetség helyi, megyei és országos képviselői. E mellett a karavánhoz olyan neves erdélyi humoristák is csatlakoznak, mint a Szomszédnéni Produkciós Iroda, az Openstage humortársulat és Zsók Levente, az Erdélyi Humorfesztivál nyertese, akik naponta két-két településen lépnek fel” – tájékoztatott Kovács Péter.

Kovács Péter beszámolójából kiderült, hogy az RMDSZ karavánjával párhuzamosan zajlik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Országos Sport és Ifjúsági Hatóság közös szervezésében egy szórványkaraván is, melynek célja hasonlóképpen a népszámlálással kapcsolatos információszórás. A karaván helyszínein fellép Dancs Annamari és a kisbácsi néptáncegyüttes. A szórványkaraván Arad, Fehér, Hunyad, Brassó, Szeben és Beszterce-Naszód megyéket érinti.

A főtitkár emlékeztetett, hogy az RMDSZ partnere a 2011. szeptember 5-8. időszakban, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon sorra kerülő Quimby koncertsorozatnak, amelynek keretén belül a népszámlálással kapcsolatos tájékoztatásra is sor kerül.

A karavánnal kapcsolatos bővebb információk, továbbá a népszámlálás hasznos tudnivalói, klipek, valamint az RMDSZ által elkészített tájékoztató anyagok a nepszamlalas.ro és az rmdsz.ro oldalakon találhatók meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!