ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 11:30

Virágzik a feketekereskedelem

Romániában a cigarettával való illegális kereskedelem júliusban 15,7 százalékra emelkedett a májusi 11,8 százalékról.

Romániában a cigarettával való illegális kereskedelem júliusban 15,7 százalékra emelkedett a májusi 11,8 százalékról.

A cigaretta feketepiaca egyre nagyobb teret hódít Romániában, júliusban a csempészcigaretta a piac 15,7 százalékát tette ki, míg májusban ez az arány 11,8 százalék volt, derül ki egy piackutatási cég felméréséből. A cigarettával való illegális kereskedelem 2010 januárjában érte el a maximumot, ekkor ugyanis a piac 36,2 százalékát uralta, azóta azonban egy fokozatos csökkenési tendenciát követett, 2011 januárjában 22,5 százalék volt, májusban pedig 11,8 százalék. A vámügyi szakemberek úgy vélik, az illegális cigarettakereskedelem a normális keretek között mozog, az EU-s átlag közelében. A növekedés annak tudható be, hogy csökkent a cigaretta ára a feketepiacon, míg az üzletekben emelkedett a dohánytermékek ára, de a jelenséghez szorosan hozzátartozik az is, hogy a belügyi alkalmazottak a bércsökkenés és az átszervezést követő elbocsátások miatt érdektelenné váltak. A szakértők ugyanakkor azt is kihangsúlyozzák, hogy a feketepiac egy százalékos visszaszorítása 30 millió eurós többletbevételt jelent az államkasszában.

A Szatmár Megyei Határrendészet munkatársai az év első felében tartott ellenőrzési akcióik során 37 esetet tártak fel, 170 111 doboz cigarettát koboztak el, melyek összértéke 725 ezer lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!