ERDON Helyi hírek

2011.08.09. 07:57

Nyár: az ételmérgezések szezonja

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével egyenesen arányosan nő az ételmérgezések veszélye. Érdemes több odafigyelést tanúsítani, hiszen akár tömeges ételmérgezésbe fordulhat egy-egy családi esemény.

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével egyenesen arányosan nő az ételmérgezések veszélye. Érdemes több odafigyelést tanúsítani, hiszen akár tömeges ételmérgezésbe fordulhat egy-egy családi esemény.

 

Vasárnap este szállítottak be a mentőszolgálatosok Papbikóról tizenegy személyt — köztük 5 gyermeket — a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba. A mentőszolgálat két autóval érkezett a betegekért, akik hányinger és heveny hányás tünetekkel kerültek a sürgősségi betegellátó osztályra. Amint arról Maria Baban, az UPU főnővére tájékoztatta lapunkat, a papbikóiak ételmérgezés miatt kerültek kórházba, de a sürgősségi ellátást követően haza is mehettek, csak két gyermeket kellett beutalni, de hamarosan ők is elhagyhatják a kórházat. A „vesztüket” okozó juhtejből készült telemeát egy keresztelőn fogyasztották.

A nyár az ételmérgezések időszaka. Az ételfertőzéseket többféle kórokozó váltja ki, így a tünetek milyensége és a betegség súlyossága más és más lehet. Közös bennük, hogy a betegség az azonos étel elfogyasztása után 24-48 órán belül jelentkezik. Igen súlyos is lehet, attól függően, hogy mely kórokozó által termelt toxin áll a fertőzés hátterében. Az ételmérgezés valójában a fertőzött élelmiszerekről az emberre átterjedő fertőzést jelent, nem pedig igazi mérgezést. A higiéniai alapszabályok betartása elkerülhetővé teszi az élelmiszerek megfertőződését. Ezért a hűtőszekrénybe csak olyan zöldségeket tegyünk, amelyekről letisztítottuk a földet, és alaposan megmostuk, a tojást pedig biztonságosan különítsük el a többi élelmiszertől.

 

Tünetek

 

Az ételmérgezések leggyakrabban gyomor és bélrendszeri tünetekkel jelentkeznek: hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés. Kísérheti a tüneteket láz és néha fejfájás is — tudtuk meg dr. Barbul László túrterebesi családorvostól. A panaszok a fertőzést vagy mérgezést kiváltójától (baktérium, vírus, élősködő, vegyszer, szennyeződés) függően különbözhetnek. Ha mások is ugyanakkor és ugyanattól az ételtől betegednek meg, akkor egyértelműen azonosítható a fertőzés forrása.

 

Szalmonellózis

 

A salmonella fertőzés inkább nyári betegség. Hirtelen fellépő rosszullét, émelygés, hányás, hascsikarás és súlyos vizes hasmenés jellemzi. Gyakran kíséri láz is a fertőzést, amely általában 2-5 nap alatt lezajlik. A tünetek a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 6-12 órával jelentkeznek. A kezelés döntően folyadékpótlásból áll, de az orvost feltétlenül értesíteni kell. Ha a beteg egyébként jó egészségnek örvend, elegendő lehet a koplalás és sok folyadék fogyasztásával pótolni az elvesztett vízmennyiséget. Mivel a szervezetből a folyadékkal együtt fontos ásványi anyagok is kiürülnek (pl. kálium, magnézium), ezeket elektrolitoldattal kell pótolni, valamint édes teával, szénsavmentes ásványvízzel, gyümölcslével. „Ha csak hasmenésről van szó, akkor igyunk menta vagy áfonya teát, mert ezek a régi, bevált módszerek ma is segítenek, de kaphatóak olyan gyógyszerek is, amelyek segítenek a probléma orvoslásában” — árulta el a családorvos, aki elmondta, hogy helytelen ilyen esetben a betegeknél a „saját szakállra” történő antibiotikum szedés, hiszen ezt orvos is csak megfelelő analízisek után rendeli el súlyosabb esetekben. „Most van a dinnye szezonja, és komoly hasmenést képes okozni, ha nem frisset vásárolunk. De nem csak a dinnye, hanem minden gyümölcs is, hiszen a nagy melegben könnyebben erjednek meg” — hívta fel a figyelmet a gyümölcsökkel kapcsolatos nyári veszélyekre Barbul doktor.

 

 

Plusz pénz az UPU–nak

 

Mivel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztálya az egyik leginkább igénybe vett osztály, nem csak az egészségügy minisztérium, de a megyei tanács is kiemelkedő figyelmet fordít a jelenleg is zajló modernizálásra. Cseke Attila nemrégiben lemondott egészségügy miniszter lemondása előtt — a korábbi látogatása során kért — 1,5 millió lejt is átutalta a megyei kórháznak, így az UPU modernizálás befejezéséhez már csak 800 ezer lej szükséges, amelyet a megyei tanács áll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!