ERDON Helyi hírek

2011.08.16. 17:00

Még két hét és kezdődnek a Partiumi Magyar Napok

A PMN-en vasárnap a Besh O Drom és a Ghymes együttesek szórakoztatják a rendezvénysorozat zárónapjára látogatókat. Több tízezer látogatóra számítanak a szervezők.

A PMN-en vasárnap a Besh O Drom és a Ghymes együttesek szórakoztatják a rendezvénysorozat zárónapjára látogatókat. Több tízezer látogatóra számítanak a szervezők.

 

Eddig jószerivel csak koncertekről és fellépésekről volt szó, de a Partiumi Magyra Napok természetesen nem csak erről szól. Állandó programok is várják majd a résztvevőket úgy a Kossuth–kertben, mint Szatmárnémeti újközpontjában. Augusztus 26-tól a Kossuth-kertben kulturális és gasztronómiai programok várják a szatmáriakat. Érdemes kiemelni a Szent István Kör által szervezett, Bem tábornokról szóló kiállítást, melynek a Zöld Ház ad majd otthont.

 

Programok

 

A Partiumi Magyar Napoknak már szerves részét képezi a könyvutca és a gyermekfoglalkozások, de idén sem maradnak el a civil szervezetek különböző tevékenységei. Ilyen például az Aranykapu Kulturális Egyesület által szervezett „Honfoglaláskori képek a jurtában” előadás, a lovagló bemutató és lovaglási lehetőségek a Galopp Egyesülettel, sörösládamászó verseny az EKE szervezésében, továbbá a Dog Training és az Alpha K9 Kutyakiképző Iskola közös engedelmességi és őrző–védő agility bemutatója. A szombati program már délelőtt kezdődik: zajlanak a csapatvetélkedők, több száz gyermek vesz részt a gyermekprogramokon, a messziről érkezett kiállítók szebbnél szebb standjai várják a látogatókat. Lovagi bajvívások, vitézkedések, hétpróba és más érdekességek várják kicsiket és nagyokat. A nagyszínpadon 19.30 órától az RTL klubból ismerős Polgár Péter és a TV2 Frizbi stand up comedy versenyének győztese, Orosz György lép fel, majd este az utóbbi idők egyik legnépszerűbb magyarországi zenekara, a Magna Cum Laude lép színpadra 20 óra 30 perces kezdettel.

Napközben a gasztronómiáé lesz a főszerep: halászléfőző versenyen bizonyíthatnak a vállalkozó kedvűek, a helyszínen készített hagyományos népi ételek láthatóak és kóstolhatóak a Sárközújlaki Református Nőszövetség és a Bogdándi Hagyományőrzők, a mezőpetri és kálmándi nőszövetség jóvoltából. Akik pedig valami különlegesre vágynak, azok részt vehetnek a közös töltött káposzta készítésen, vagy a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség rekordkísérletébe is bekapcsolódhatnak, melyben a Partium leghosszabb „bio” kalácsát fogják megsütni és természetesen elfogyasztani. Ennyi étel után pedig mindenkinek jólesik egy kis itóka is, amiért szintén nem kell messze menni, hiszen a Kossuth–kertben bor és pálinkakóstolás, valamint fröccsparti várja majd a szomjazókat.

Az evés–ivás után pedig az egészségsziget várja a mozogni vágyókat, ahol a Kardio Kick Boxot, az alakformálást, a Bodyart-ot és a Spinracinget próbálhatják ki az érdeklődők, majd kora délután egy zumba rekordkísérleten vehetnek részt Sinkó Tamás prezentőr irányításával.

A X. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat Aranyfokozatú támogatója az Autonet és a Tarr Beton. Ezüstfokozatú támogatók: Dominium, Rosendahl, GrupWest, Bizmann, Poszet Kft, Confortdesign, Secondtex, SVD Bau, No Pardon Pub, Astoria Szálló és a GerBog.

 

 Csapj a halak közé!

 

Halászléfőző versenyt szerveznek a X. Partiumi Magyar Napokon. Várnak minden mester- és kevésbé mesterszakácsot augusztus 27-én, szombaton a Kossuth–kertbe egy fantasztikus halászlé megfőzésére. A megmérettetés mindenki számára nyitott. Amit a szervezők biztosítanak minden csapatnak: 3 kg hal és tűzifa. Amit a csapatoknak kell kihozni a Kossuth–kertbe: bogrács és minden egyéb kellék és titkos hozzávaló. Jelentkezni lehet Kacsó Zoltánnál személyesen, illetve a 0751-297787-es telefonszámon. Ragadjon hát fakanalat, hívja fel a barátokat, vagy akár a szomszédot és csapjon a halak közé a X. Partiumi Magyar Napok nagy halászléfőző versenyén, hogy megmutassuk, Baja és Szeged után mi is felzárkózunk a halászlé „nagyhatalmak” közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!