ERDON Helyi hírek

2011.08.11. 14:38

Középkori házak a várban

Érdekes leletekre bukkantak a régészek, miközben a nyári színház létesítésénél elengedhetetlen archeológiai ásatásokat végezték.

Érdekes leletekre bukkantak a régészek, miközben a nyári színház létesítésénél elengedhetetlen archeológiai ásatásokat végezték.

Két helyiség nyomait taláták meg, amelyeket valószínűleg puskapor-lerakatként használtak, továbbá két középkori épületnek a maradványait is felfedezték. A két lerakat létét tulajdonképpen sejtették, ugyanis korabeli rajzokon fel vannak tüntetve. Pénzügyi okok miatt ezeket nem restaurálták, csupán felfedték, hangzott el a mai sajtótájékoztatón. A házmaradványok pedig még a vár felépítése előtti korszakból valók, valószínűleg az 1400-as évek végéről, s az alapokon kívül többek között egy kőből készült kapu, valamint egy küszöbrész maradt meg – ez utóbbi megtekinthető a nyári színház területén.

Előadás

A másik középkori épületet nem fedték fel, de a felette lévő területet nem is építették be, hogy alkalomadtán folytathassák a régészeti feltárást. Maga a Nyári Színház tulajdonképpen a Csonka Bástyán épült, melyet – amint Pafka Ernő építész a csütörtöki, helyszíni sajtótájékoztatón elmondta – a törökök támadásától tartva nagy sietségben, 1584 és 1587 között építettek.

A nyári színház legnagyobbrészt elkészült, már csak az infrastruktúra csatlakoztatása van hátra, illetve egyes részek vízszigetelése. A környezetvédelmi minisztérium nem engedélyezte azt,hogy fedett legyen a létesítmény – mint ahogy eredetileg tervezték – úgyhogy csupán a színpad lesz részben és időszakosan lefedve. Az előadások így időjárásfüggők, s például a magyaroroszági Experidance augusztus 21-re tervezett táncelőadását – amennyiben esi az eső – a nagyváradi színház épületében fogják megtartani. Amúgy a nyári színház szintén a megyei tanács fennhatósága alá fog tartozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!