ERDON Helyi hírek

2011.08.21. 14:44

Ismét ablak nyílt Európára

Nagyvárad- Vasárnap délután az immár VII. alkalommal megszervezett Nyílt ablak Európára elnevezésű eurórégiós rendezvény keretében ismét szép virágkocsik vonultak végig Nagyvárad főbb útvonalain.

Nagyvárad- Vasárnap délután az immár VII. alkalommal megszervezett Nyílt ablak Európára elnevezésű eurórégiós rendezvény keretében ismét szép virágkocsik vonultak végig Nagyvárad főbb útvonalain.

 

 

Augusztus 21-én a nagyváradi Polgármesteri Hivatal együttműködve a debreceni, illetve a Bihar és Hajdú-Bihar megyei önkormányzatokkal immár hetedik alkalommal szervezte meg a Nyílt ablak Európára elnevezésű eurórégiós rendezvényt. A hagyományoknak megfelelően délután 2 órakor a szombati Debreceni Virágkarneválon látott virágkocsik közül indult útnak ezúttal öt a Dacia sugárúti úgynevezett cikk-cakk tömbházaktól, és haladtak végig Várad főbb útvonalain, hogy aztán az Eminescu-szobor mögötti parkolóban kellessék magukat egészen este 7 óráig. A kezdési időpontban rengeteg érdeklődőt lehetett látni a kocsik körül, akik közül aztán sokan végig is kisérték a felvonulókat.

Az Ezüstsólyom Hagyományőrző Egyesület egyik tagjának kürtszóval leadott jelzését követően Ilie Bolojan polgármester és Biró Rozália alpolgármester vágták át a szalagot, majd elindult a huszárok vezette menet. Az „ősmagyarok” után Bihar, Hajdú-Bihar és Hargita megye közös virágkocsija haladt, majd néptáncosok következtek (a váradi Crișana és Nagyvárad Táncegyüttes, valamint a komádi Körös-körül néptánccsoport). Nagy Lajos királyt és a debreceni Nagytemplomot (a két megyeszékhely közös kocsija) a borsi Galagonya és a micskei Görböc néptánccsoportok követték. Megható és szívet melengető volt látni a virágból készült impozáns Szent Koronát, melynek nyomában a Napsugár (Sunshine), a Baby Face, a Mystique, a Phoenix és a Tempo mazsorettcsoportok haladtak. A cívisvárosban levő egyik bevásárlóközpont virágkompoziciója után hip-hop csoportok tagjai (a Clavers és a Unique) csillogtatták meg tehetségüket, majd a fehér virágokból készített, zongorázó Liszt Ferenc és múzsája zárta a sort. Utobbi virágkocsit a Liszt-év tiszteletére készítették a hajdúböszörményiek. Több helyen a menet megállt, hogy a gyönyörű virágkocsikat és a menet- , illetve hip-hop táncosok produkcióját hosszabb ideik is megcsodálhassák a nézelődők, akik közül sokan tapssal adtak hangot tetszésüknek.

 

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!