ERDON Helyi hírek

2011.08.17. 09:15

Hasznos az önkéntes munka

Nagyvárad - Augusztus 13-19. között a Partiumi Keresztény Egyetem biztosít helyszínt a 10. Kárpát-medencei Nyári Egyetemnek. Kedd délután az önkéntességről beszélgettek a résztvevők a díszteremben.

Nagyvárad - Augusztus 13-19. között a Partiumi Keresztény Egyetem biztosít helyszínt a 10. Kárpát-medencei Nyári Egyetemnek. Kedd délután az önkéntességről beszélgettek a résztvevők a díszteremben.

A rendezvény szervezői a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED), a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD), a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), a Rákóczi Szövetség, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HAÖK). Kedd délután a tanintézmény dísztermében az önkéntességről beszélgettek a fiatalok, a fórum meghívottai Balogh Anna, a budapesti Kárpát-ifjúsági Egyesület (KIE) elnöke és Nemes Zoltán, a tusnádfürdői Szent Anna Ifjúsági Központ igazgatója voltak.

Baráti társaság

Nemes Zoltán arra emlékeztette a jelenlevőket: az Európai Unió 2011-et az önkéntesség évének kiáltotta ki, ezért azok a nyertes pályázók, amelyek valamilyen formában érintik az önkéntességet, általában nagyobb támogatásra számíthatnak. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az egyéni vagy közösségi kezdeményezés ezen módját nem az EU találta ki, hiszen például a székely, illetve magyar falvakban régebben a szokások közé tartozott a kaláka. Szerinte kétfajta önkéntes tevékenység létezik: egyrészt a diákok vállalkoznak erre középiskolai vagy egyetemi tanulmányaik alatt (tulajdonképpen a diákszövetségek is önkéntes alapon szerveződnek), másfelől pedig ezzel foglalkozó profi pályázók is vannak. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában a szociálisan érzékeny személyekből lesznek a legjobb önkéntesek, de azoknak a jelentkezőknek a munkája is hasznos, akik csak idegen kultúrákat és rendszereket szeretnének megismerni. Tanácsos viszont elkerülni a „flusztráltakat”, akik csupán azért lesznek önkéntesek, mert otthon nem érzik jól magukat, és új környezetükben is közösségrombolóak.

Balogh Anna elmondta: a KIE megalapításakor abból az alapgondolatból indultak ki, hogy sok változtatást bizonyos kérdésekben politikusoktól vagy vezető pozicióban levő személyektől nem lehet várni (lásd például a 2004 decemberi népszavazás). Az első önkéntes útjukat 2007-ben szervezték, amikor azzal a kissé provokatív jelmondattal, hogy „Hülye vagy, mert ingyen akarsz dolgozni” fővárosi és vidéki egyetemeket, illetve főiskolákat kerestek fel, hogy önkéntesseket toborozzanak. Végül egy 30-40 fős csapatot sikerült verbuválniuk és a Böjte Csaba ferences testvér alapítványa által működtetett erdélyi és partiumi árvaházakat látogattak meg. Induláskor a mozgalmuk fő céljai közé tartozott, hogy a résztvevők rendszeresen visszajárjanak és heti vagy havi szintű kapcsolatban álljanak egymással. Mint kiderült, ez az elképzelés a gyakorlatban is bevált, a bemutatott képek arról tanúskodtak, hogy „klassz kis baráti társaság” alakult ki. Számos közös szabadidős programokban vesznek részt, sőt, az utóbbi időben hagyományt teremtettek abból, hogy félévente csapatépítő táborokat rendeznek annak érdekében, hogy jobban megismerjék egymást.

A meghívottak az önkéntességről szóló néhány konkrét esetet is ismertettek, majd az egybegyűltek kérdéseire válaszoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!