ERDON Helyi hírek

2011.08.28. 15:07

Felvételi a Rendőrképző Iskolában

Kolozsváron a „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskolában tartott sajtótájékoztatón résztvett az intézet igazgatója Stoica Laurenţiu, valamint Alexandru Tanco a Román Rendőrség főinspektora, akinek feladata a 2011-2012 tanévre történő felvételi átvilágítása.  Az ide felvételi több szempontból is nagyon érdekes.

Kolozsváron a „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskolában tartott sajtótájékoztatón résztvett az intézet igazgatója Stoica Laurenţiu, valamint Alexandru Tanco a Román Rendőrség főinspektora, akinek feladata a 2011-2012 tanévre történő felvételi átvilágítása.  Az ide felvételi több szempontból is nagyon érdekes.

Amint az igazgató úr elmondta, augusztus 20-21-én, tehát két nap alatt, a meghirdetett 150 helyre 462-en jelentkeztek, melyből 127 leány és 325 fiú. Egy helyet roma származású egyén, még egy helyet más nemzeti kisebbség számára tartottak fenn, melyre egy magyar kisebbségi személy jelentkezett.

A felvételin kizáró jellegű az orvosi vizsgálat és a fizikai képesség mérése (sportvizsga) során élért eredmény.

Ezekben a napokban a fizikai szelektálási próbák folynak, melyen 50 méter távot kell időre futni. Gyógy- labdát dobni, valamint 1000 métert lefutni.

Amint a tájékoztatóból kiderült, a lányok 47,24%-a érte el a felvételi első szakaszában, tehát az orvosi vizsgán és a sportvizsgán, az átmenő eredményt. A tavalyihoz képest ez jobb eredmény, ugyanis akkor csak a felvételiző lányok 35,6%-ának sikerült ez a megmérettetés. Ezzel szemben a fiúk 80%-a sikeresen átment a felvételi első szakaszában.

Augusztus 29-án az írásbeli felvételi vizsgákra kerül sor, melyen román nyelvből és egy idegen nyelvből (angol, francia, német) fognak vizsgázni.

Alexandru Tanco elmondta, a felvételi célja olyan jelentkezők kiszűrése, akik fizikai adottságokon kívül, tényleg elhivatottságot éreznek a rendőr mesterség iránt. Nem beszélve arról, hogy a sikeresen felvételizők nemcsak anyagi támogatásban részesülnek, de lehetőségük nyílik a Rendőr Akadémiára kerülni, ami már biztos karriert jelent azoknak, akik ott végeznek. Hiszen soraikból kerülnek ki azok az egyének, akik az állami közigazgatás bizonyos szektoraiban fognak tevékenykedni.

A főinspektor beszédéből ki lehetett hámozni, hogy az ország vezetői, mekkora hangsúlyt fektetnek a rendőrségi állomány minél hatékonyabb képzésére, amely minden nemzetközi normának kell, megfeleljen.

A bűnüldözés mind jobban és jobban felkészült nyomozó gárdát kér, mert a nemzetközi bűnözés is mind jobban begyűrűdzik az országba. Ennek megfelelően nem mindegy, milyen felkészítést kapnak azok, akiknek ezekkel a feladatokkal meg kell birkózniuk.

Ennek is köszönhető, hogy a jelentkezők mindenike érettségizett. A jelentkező humán anyagból a legjobbakat akarják kiválogatni, hiszen az iskola követelményei nagyok, és ezeknek meg kell felelni.

Jelenleg a hazai rendőrség 78% tevődik össze olyanokból, akik Rendőriskolát illetve Rendőr Akadémiát végeztek. Érthető, a fizetések is a középarányost meghaladják, és biztonságos munkahelyet jelent. Mindezek a jelentkezések stimulálását segítik elő.

Újságíró kérdésre válaszolva, elmondta a romániai rendőrség újraszervezése folyamatosan halad, amely valamikor október folyamán zárul, ami a 2011 évet illeti. 2012-ben ez a folyamat tovább tart. Ezért is van szükség új erőkre, mert évente van egy bizonyos apadás, nyugdíjba menés, vagy egyesek elhagyják az intézményt, és más pályán folytatják tevékenységük.

A „Septimiu Mureşan” Rendőrképző Iskola nagyon sok nemzetközi, hasonló intézménnyel tart fenn kapcsolatot. (Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Portugália, Magyarország megfelelő intézményeivel). Tanár és diákcserék bizonyítják ezeknek hasznosságát.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!